Erhverv

Trump vil have sin nye sundhedsminister til at få prisen på lægemidler langt ned

Den amerikanske præsident Donald Trump har store forventninger til sin nye sundhedsminister.

Donald Trump er kendt som en mand, der ikke lægger fingre imellem. Tidligere har han således bl.a. sagt, at medicinalindustrien slipper af sted med mord. Foto. AP

Han var selv en del af problemet, men han er den rigtige mand til at løse det. Nogenlunde sådan ser den amerikanske præsident Donald Trump på sin nye sundhedsminister.

»Han kommer til at få prisen på receptpligtige lægemidler langt ned,« sagde den amerikanske præsident, da han introducerede sin nye sundhedsminister Alex Azar, skriver det amerikanske medie Stat, der følger lægemiddelindustrien i USA tæt.

Alex Azar ved om nogen, hvad han taler om, da han så sent som i begyndelsen af 2018 forlod et topjob i den amerikanske medicinalkoncern Eli Lilly, som er en af danske Novo Nordisks største konkurrenter. Her har han således selv været med til at hæve prisen på medicin ganske heftigt.

»Priserne på receptpligtig medicin kommer til at blive en stor ting. Hver gang jeg taler med Alex, taler jeg med ham om det før alt andet. Jeg ved, du kan gøre det. Du kender systemet, og du kan gøre det, fordi det er forkert,« sagde han således bl.a. direkte henvendt til Alex Azar.

Donald Trump luftede ligeledes sin utilfreds med, at identisk medicin er dyrere i USA end i alle andre lande.

Det amerikanske medicinsystem er kendetegnet ved at indeholde en lang række mellemled, hvilket involverer alt fra forsikringsselskaber til de såkaldte PBM'er, der er en slags mellemmænd mellem netop forsikringsselskaberne og medicinalselskaberne.

PBM'er kort fortalt
  • PBM står for pharmacy benefit managers. Det er en slags mellemmænd, som forhandler rabatter med medicinalindustrien på vegne af forsikringsselskaberne. De omtales i daglig tale ofte som indkøbsorganisationer.
  • De mest kendte PBM’er er selskaber som Express Scripts, CVS og United Health.
  • For Novo Nordisk er de klart vigtigste Express Scripts og CVS.

Systemet er generelt omgærdet af stor mystik, fordi der opereres med både listepriser og nettopriser. Førstnævnte er offentlige, mens sidstnævnte er hemmelige.

Listepriserne har set over en bred kam været på himmelflugt de sidste efterhånden mange år. Det rammer patienter uden en sundhedsforsikring og de patienter, der har en sundhedsforsikring med en høj selvrisiko.

Mens listepriserne er røget i vejret, er medicinalselskabernes rabatter til netop PBM'erne samtidig steget voldsomt.

Det har skabt en stor konflikt, hvor stribevis af politikere har anklaget medicinalselskaberne for at være grådige, mens medicinalselskaberne omvendt har rettet skytset mod PBM'erne.

Det har de gjort, fordi de større rabatter er røget direkte i PBM'ernes lommer og således ikke er kommet patienterne til gode i form af billigere lægemidler på recept.

Prisen på medicin i USA er altafgørende for både Novo Nordisk og Lundbeck, idet begge selskaber henter mere end halvdelen af sin samlede omsætning i USA.

Læs også