Erhverv
0

Cheføkonom: Problemer med ejerskifte rammer særligt i udkantsområderne

At en stor del af mindre virksomheder ikke er tilstrækkeligt klar til et ejerskifte er særligt et problem i landdistrikterne, hvor virksomhederne ofte er det sidste holdepunkt, mener Dansk Byggeri.

Udkantsområder er ifølge Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, ekstra hårdt ramt af problemer med ejerskifte. Foto: Mads Hansen

På baggrund af en ny Epinion-undersøgelse beskrev Finans tirsdag, hvordan halvdelen af mindre virksomheder, der står over for et snarligt ejerskifte, ikke er tilstrækkeligt klædt på til opgaven.

I Dansk Byggeri genkender man problemerne med ejerskifte og peger på, at udfordringerne særligt rammer små og mellemstore virksomheder i udkantsområderne.

»Her er det en stor udfordring at få generationsskifterne på skinner. Og det har ikke kun betydning for den enkelte håndværksvirksomhed, men også for hele lokalsamfundet,« siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

I Dansk Byggeri kalder man det derfor også »trist«, at en stor del af små og mellemstore virksomheder ikke tilstrækkeligt er klædt på til et ejerskifte.

»Men det er ikke overraskende at konstatere, at der er så mange virksomheder, der tilsyneladende ikke har fået rådgivning om generationsskifte,« siger Bo Sandberg.

Niels Westergård-Nielsen, der er professor ved Center for Ejerledede Virksomheder på Copenhagen Business School, udtalte tirsdag, at det i mindre virksomheder ofte kun er revisoren udover ejeren, der har tilstrækkelig kendskab til virksomheden.

I den forbindelse tror Bo Sandberg, at det ikke ligefrem har hjulpet, at man har fjernet revisionspligten for de mindste virksomheder.

»For ud over at revidere regnskaberne, er revisoren også blandt de vigtigste sparringspartnere for virksomheden omkring generationsskifte,« siger han.

I Dansk Byggeri oplever man generelt en stor udfordring med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Men ifølge Bo Sandberg lurer udfordringen med mange generationsskifter ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen, »lige under overfladen«.

»Og i modsætning til førstnævnte mere positive udfordring, kan en veltilrettelagt plan for generationsskiftet være forskellen på virksomhedens liv eller død,« siger Bo Sandberg.

Lige nu er der ellers særdeles gode vilkår for et generationsskifte i virksomheden, beretter Dansk Byggeri.

Arveafgiften ved et generationsskifte i familieejede virksomheder er nemlig blev halveret fra 13 til 7 pct.

»Så hvis man alligevel planlægger et generationsskifte, er 2018 faktisk et gunstigt tidspunkt at gøre det på,« konstaterer Bo Sandberg.

BRANCHENYT
Læs også