Erhverv

Ny boss, nyt katastroferegnskab: Falck taber milliarder

Falcks nye topchef må præsentere et katastrofe-regnskab efter store nedskrivninger og massive investeringer i at vende redningskoncernens negative udvikling.

Falck har de seneste år haft turbo på toplinjen, men indtjeningen er ikke fulgt med op. Arkivfoto: Lars Dareberg

Alt andet end en prangende indtjeningsevne er, hvad Jakob Riis som ny topchef i redningskoncernen Falck kan fremvise. Massive nedskrivninger, investeringer i at restrukturere Falck og afskrivninger på kundekontrakter æder hele overskuddet. Falck kommer ud af 2017 med et minus på 3,6 mia. kroner efter skat.

»Vores regnskabsmæssige resultat er utilfredsstillende. Vi havde væsentlige nedskrivninger på goodwill og andre aktiver i 2017, men det ændrer ikke ved, at vores underliggende driftsmargin i flere år har været faldende. Den udvikling skal vi have vendt,« siger Jakob Riis i en kommentar til regnskabet.

Falck kort fortalt
  • Falck blev etableret af Sophus Falck i 1906 under navnet Redningskorpset for København og Frederiksberg A/S
  • I første omgang beskæftigede virksomheden sig kun med redning under brand, men siden blev forretningen udvidet med bl.a. ambulancer, vejhjælp og sikring.
  • I 2000 fusionerede Falck med sikringskoncernen Group 4 til Group4Falck. I 2004 fusionerede virksomheden igen denne gang med Securicor og blev til G4S. I samme forbindelse blev det gamle Falck udskilt.
  • Falck har tre fortsættende forretningsben: Ambulance, der bl.a. omfatter ambulancekørsel og sygetransport. Assistance, dækker over bl.a. alarmer og autohjælp. Healthcare, der eksempelvis omfatter sundhedsydelser.
  • Det tidligere fjerde forretningsben, Safety Services, som tilbyder sikkerhedstræning til bl.a. olieindustrien og industrielle virksomheder, er ikke en del af Jakob Riis' nye organisationsdiagram, da Falck har sat forretningen til salg.

Mens bundlinjen fremviser blodrøde tal, har toplinjen taget et lille nøk opad og lander på 15,2 mia. kroner.

Falck har nedskrevet sin goodwill med knap 3 mia. kroner i 2017. Dertil kommer nedskrivninger på 344 mio. kroner på tilgodehavender i ambulanceforretningen i USA samt den regnskabsmæssige værdi af et kundestyringssystem i forretningsbenet Assistance, der bl.a. dækker vejhælp.

Ejerne har polstret Falck til at kunne klare store nedskrivninger. Anført af hovedaktionæren Lundbeckfonden stillede de med et 2 mia. kroner stort lån kort før jul, og tidligere på året forhøjede de egenkapitalen ved at konvertere lån og tilføre i alt 1 mia. kroner.

Falck forventer at begynde at tjene penge igen i løbet af 2018 og 2019. Et i forvejen udmeldt spareprogram på i alt en halv mia. kroner skal rulles ud i 2018 og forventes at slå fuldt igennem i 2019.

»Vi har en række robuste planer, der skal genoprette vores lønsomhed,« siger Jakob Riis.

Jakob Riis tiltrådte 1. maj sidste år og har brugt resten af 2017 på at gennemgå forretningen systematisk. Den nye ledelse, som bl.a. også består af finansdirektør Tor Magne Lønnum, har været begravet i analyser og strategipapirer med det sigte at få vendt Falcks negative udvikling de seneste år, hvor evnen til at tjene penge er dalet i takt med, at Falck er ekspanderet voldsomt gennem opkøb. Jakob Riis har i samme periode også fået sat sit eget hold. To tredjedele af Falcks ledergruppe består af nye ansigter.

Regnskabstal for Falck:

I mio. kroner20172016
Omsætning15.22715.109
Primært driftsresultat (EBIT)-3.179258
Driftsresultat (EBITA)2758
Resultat efter skat-3.567132
Antal ansatte, ultimo37.35737.481
BRANCHENYT
Læs også