Erhverv

Danmark er topscorer i EU på børnepasning

Finans forklarer: Med 86 pct. er Danmark absolut topscorer i EU, når det gælder børnepasning.

Danmark er det land i EU, hvor flest børn er i børnepasning som dagpleje eller børnehave. Foto: Stine Bidstrup

Næsten 9 ud af 10 børn herhjemme bliver passet af andre end sine forældre, og det giver Danmark en absolut førsteplads i EU, når det gælder børnepasning.

Mens mor og far er på job, bliver 86 pct. af de danske børn under 12 år passet. I Sverige, som indtager andenpladsen, er det 70 pct. af børneflokken, der bliver passet i f.eks. vuggestue eller børnehave.

I otte af EU's medlemslande bliver mere end 50 pct. af børn under 12 år passet. Det viser nye tal fra den europæiske statistikorganisation Eurostat, der har set på børnenes hverdag i 2016.

I Storbritannien er det 65 pct. af børnene, der bliver passet, mens det i Tyskland er 64 pct. og i Finland 59 pct. Gennemsnittet i EU-landene lander på 39 pct., hvilket både dækker over betalt og omkostningsfri børnepasning.

I nogle europæiske lande er det dog kun et meget lavt antal forældre, der lader sine børn blive passet uden for hjemmet.

Eurostats tal viser således, at den laveste andel findes i Letland med under 1 pct., mens det også i Kroatien og Slovakiet er henholdsvis kun 1,9 og 2,5 pct. af børnene under 12 år, der er i børnepasning.

Danmarks topplacering kan ses i lyset af, at danske kvinders erhvervsfrekvens er blandt de højeste i Europa – ligesom mændenes erhvervsfrekvens også er høj herhjemme.

I 2016 var beskæftigelsesfrekvensen i hele EU for personer i alderen 15-64 år 71,1 pct., lyder det i EU’s seneste arbejdsstyrkeundersøgelse. Det eneste medlemsstat med en frekvens over 80 pct. er Sverige med 81,2 pct., mens Danmarks ligger en smule under.

Læs også
Top job