Erhverv

Argentinsk fremgang giver danske eksportmuligheder

Argentina er tilbage på vækstsporet, og det giver eksportmuligheder for danske virksomheder, blandt andet inden for vedvarende energi.

Mauricio Macri har skabt markante forbedringer i løbet af sine første to år som præsident. Foto: AP

I december 2015 overtog Mauricio Macri præsidentposten og et Argentina i dårlig økonomisk forfatning. Hans forgænger, Cristina Kirchner, havde ført en fejlslagen økonomisk politik med bl.a. valuta- og importrestriktioner, eksportskatter og store offentlige subsidier. Som følge af en uholdbar fastkurspolitik over for US-dollaren var valutareserverne kørt i bund, og Argentina var i konflikt med en række udenlandske kreditorer om misligholdelse af statens gæld. Hverken staten eller virksomheder var i stand til at finansiere sig på de internationale kapitalmarkeder.

Mauricio Macri har skabt markante forbedringer på sine første to år. Som noget af det vigtigste indgik regeringen en aftale med de udenlandske kreditorer, der har sikret både staten og private virksomheder adgang til udenlandsk finansiering. Regeringen har også fjernet valuta- og kapitalrestriktioner og ladet den argentinske peso flyde stort set frit. Pesoen var overvurderet, så den blev svækket, da fastkurspolitikken blev opgivet. En svækket peso styrker argentinske virksomheders konkurrenceevne og giver håb om øget eksport. Vækst på Argentinas største eksportmarked, Brasilien, der aftager ca. 18 pct. af eksporten, bidrager yderligere til håbet. Argentina eksporterer især landbrugsvarer, og det har givet optimisme i landbruget, at regeringen har fjernet stort set alle eksportskatter...

Læs også
Top job