Erhverv

Novos blockbusterhåb gennemfører endnu et succesfuldt studie

Novos store håb - en diabetespille til patienter med type 2 diabetes, Semaglutid - er succesfuldt prøvet af i første studie i fase 3. Dermed bevares håbet om en blockbuster for medicinalgiganten.

Foto: Jacob Ehrbahn

Aktionærerne har indtil videre taget positivt imod nyheden om, at Novo Nordisks blockbusterhåb Semaglutid har klaret sig succesfuldt igennem det første studie i den afsluttende fase 3 med sin tabletudgave af Semaglutid. Det sender aktien op med næsten 3 pct. kort før middagstid.

Semaglutid-tabletten er et såkaldt GLP-1 middel, der skal bruges til behandling af sukkersygepatienter med type 2 diabetes - populært kaldet gammelmandssukkersyge. Men Semaglutid-tabletten giver samtidig vægttab, og dermed rammer midlet plet i to af tidens store livstilssygdomme.

Derfor er der også knyttet store forhåbninger til tabletten, som anses for at være blockbuster-materiale. Dels fordi type 2-diabetes er i eksplosiv vækst i store dele af verden, hvor antallet af livsstilsygdomme eksploderer grundet højere levestandard.

Det gælder ikke mindst på det vigtige amerikanske marked. Dels fordi tabletformen gør det meget nemmere for diabetespatienterne at tage medicinen, hvilket gør behandlingen mere attraktiv og konkurrencedygtig.

Novo Nordisk, der de seneste år har oplevet prispres på diabetesmarkedet, satser stort på semaglutid som det næste storsælgende lægemiddel i medicinalselskabets portefølje. Selskabet har netop lanceret midlet i injektionsform i USA, og målet er, at diabetespræparatet kommer over 1 mia. kr. i salg i 2018.

Ambitionen er imidlertid, at semaglutid på sigt bliver en endnu større supersællert end det guldspindende diabetesmiddel Victoza. Det kræver, at Novo Nordisk får godkendt lægemidlet som tablet. Der er derfor også naturlig stor tilfredshed med det første fase 3-resultat fra Novos.

»Vi er meget tilfredse med resultaterne af Pioneer 1-studiet, som bekræfter den uovertrufne orale effekt af Semaglutid, som vi så i fase 2-studiet indenfor type 2-diabetes,« siger koncerndirektør med ansvar for forskning og udvikling i Novo Nordisk Mads Krogsgaard Thomsen ifølge en meddelelse.

»Vi ser frem til at fremlægge data fra de resterende ni Pioneer-studier i løbet af året og forventer at indsende registreringsansøgning i 2019,« lyder det fra forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomasen.

Læs også
Top job