Erhverv

Risikoanalyse: Sydafrika – en økonomi i ruiner

Sydafrikas økonomi og forretningsklima har lidt alvorligt under ni år med en korrupt og inkompetent præsident og hans allierede. Men nu er der håb.

Der er høje forventninger til Sydafrikas nye præsident, Cyril Ramaphosa. Foto: AP

Håbets vinde blæser over Sydafrika i en sådan grad, at den nye præsident Cyril Ramaphosa næsten kun kan være sikker på én ting. Han kommer til at skuffe de enorme forventninger. Forventninger, der er så høje, at den sydafrikanske rand allerede dagen efter hans indtrædelse steg til det højeste niveau i tre år.

Efter ni år med den dybt korrupte præsident Zuma var Sydafrikas kreditværdighed reduceret til niveauet for junk bonds, og det har gjort det dyrt for Sydafrika at låne penge til at dække underskuddet på de offentlige finanser. Zuma har i årevis trukket et spor af korruption og vennetjenester gennem hele landet, og selv om han er trådt tilbage, er der stadig en stor gruppe af hans allierede, der klistrer fast til taburetterne i både regering, lokalregeringer, statsselskaber, offentlige institutioner, banker og i ANC. Så opgaven med at revitalisere Sydafrikas økonomi, skabe vækst og arbejdspladser og genetablere de udenlandske investorers tillid til landet bliver ikke løst fra den ene dag til den anden...

Læs også