Erhverv

Warren Buffett harcelerede mod amerikansk sundhedssystem - nu følger Apple trop og åbner egne klinikker

Apple vil åbne sundhedsklinikker til ansatte og deres familier.

Apple vil åbne sundhedsklinikker til ansatte. Foto: AP Photo/Eric Risberg

Apple, verdens meste værdifulde selskab, er ved at lancere en række sundhedsklinikker under navnet AC Wellness til firmaets medarbejdere og deres familier.

Klinikkerne skal være bemandet med læger og andet sundhedsfagligt personale, som kan være med til at forebygge sygdomme blandt medarbejderne, skriver CNBC.

Initiativet, der har været undervejs i flere måneder men først nu er opsnappet af nyhedsmedierne, er endnu et eksempel på, at amerikanske virksomheder oplever, at landets sundhedssystem er ineffektivt og dyrt og nu forsøger at gøre noget ved det.

I januar var det således tre af landets største selskaber - Berkshire Hathaway, Amazon og JPMorgan - der annoncerede et samarbejde, som skal sænke sunhedsomkostningerne for deres ansatte og samtidig yde en bedre service.

Berkshire Hathaways Warren Buffett - superinvestoren - kaldte ved den lejlighed de hurtigtvoksende udgifter til sundhed i USA for en "sulten bændelorm", der åd af den amerikanske økonomi.

Politisk har der også været fokus på, at udgifterne løber løbsk, og danske Novo Nordisk har da også været i vælten, fordi selskabet har for vane at hæve priserne på sine insulinpræparater aggresivt.

Udover at medicinere og behandle folk, der er syge, ønsker Apple såvel som Berkshire Hathaway, Amazon og JPMorgan at øge fokus på forebyggelse. Det er langt biligere og langt bedre, og udover at Apple måske kan spare penge og få sundere medarbejdere, kan der være en anden økonomisk vinkel i et det for techkæmpen.

Apple arbejdet på en lang række sundhedsservices og produkter, som rulles ud til forbrugerne via bl.a. Apple Watch. En kilde fortæller ifølge CNBC, at de nye sundhedsklinikker kan bruges til at teste de nye produkter og services.

Selskabet arbejder i øjeblikket med Stanford universitet for at finde ud af, hvorvidt et Apple Watch kan opsnappe uregelmæssige hjerterytmer.

Læs også