Erhverv

Stigende politisk bekymring: Væksten i Kina taber fart

Kinas økonomi ventes at vokse med 6,5 pct. i 2018. Det er mindre end sidste år.

Der er stadig massere af vækst i Kina. Men meget af den er købt for lånte penge. Foto: AP Photo/Andy Wong

Kinas økonomiske vækst bliver mindre i 2018 end sidste år. Den kinesiske folkekongres venter, at landets økonomi i 2018 vil vokse med omkring 6,5 pct. I 2017 var den realiserede vækst på 6,9 pct.

I de seneste seks år har væksten i Kina været på mellem 6,5 og 8 pct., og 2017 var første gang i syv år, at økonomien voksede mere end året før.

I en meddelelse gjorde folkekongressen det klart, at man var parat til at gribe ind over for virksomheder, som tager for store finansiel risiko. I sidste måned overtog staten kontrollen med forsikrings- og finanskæmpen Anbang.

Den kinesiske premierminister Li Keqiang lovede ifølge BBC, at regeringen ville sørge for, at »den interne risikokontrol bliver skærpet i de finansielle institutioner«.

Kina er nu verdens næststørste økonomi efter USA, men afhængigheden af lån har ført til stigende politisk bekymring for, at landet kan ende med gældsproblemer.

Derfor har regeringen fokus på en langsommere og mere bæredygtig økonomisk vækst.

Kina er en betydelige vækstmotor for den globale økonomi, men mange iagttagere vurderer ifølge BBC, at den økonomiske vækst i landet reelt er mindre end myndighedernes tal.

Læs også
Top job