Erhverv

Trods rekord vokser turismen mere i vores nabolande

Danmark taber markedsandele. Antallet af udenlandske turister vokser mere i lande som Tyskland, Sverige, Holland og Finland.

Sommerhuse tiltrækker masser af udenlandske turister.

Danmark har aldrig tiltrukket flere turister fra udlandet end sidste år. Men trods en rekord i antallet af udenlandske overnatninger, så taber dansk turisme markedsandele til en række lande tæt på os.

Stigningen i antallet af udenlandske gæster var nemlig markant højere i eksempelvis Tyskland, Sverige, Holland og Finland. Udviklingen bekymrer erhvervsorganisationen DI.

»Vi skal glæde os over, at turismen i Danmark vokser. Men vi er i benhård konkurrence med vores nabolande, og vi må erkende, at vi underpræsterer. De har haft en væsentligt højere vækst, og hvis vi er Danmarks mestre, så er de andre Europa mestre,« siger Sune K. Jensen, fagchef for turisme og oplevelsesøkonomi i DI.

Vi må erkende, at vi underpræsterer.

Sune K. Jensen, fagchef for turisme og oplevelsesøkonomi i DI.

Han finder udviklingen bekymrende, fordi det viser, at turisterhvervet ikke er tilstrækkeligt konkurrencedygtigt.

Det er særligt Holland, som i de seneste år har formået at tiltrække mange udenlandske turister.

»Holland har været særdeles gode til at markedsføre sig som en nation. De har opløst skellet mellem by og land, og det kan vi godt lære noget af i Danmark,« siger Sune K. Jensen.

Han peger på en anden væsentlig årsag til, at Danmark halter bagefter flere af nabolandene.

»Prisen er vigtig, og Danmark er en relativt dyr destination at besøge. I dag har forbrugerne fokus på værdi for pengene,« siger Sune K. Jensen.

I de senere år er priserne på hotelværelser steget markant, fordi turisterne er strømmet til især København, som er den største destination.

Horesta, der er hotellernes og restauranternes brancheforening, erkender, at stigende priser for at overnatte kan påvirke turismen negativt.

»Prisen vil altid være en del af forklaringen. Vi har haft gode år, hvor der også har været mange kongresser og konferencer, som har presset priserne i vejret. I de kommende år vil der blive bygget mange nye hoteller i hovedstaden og i Aarhus. Dermed vil der komme gode tilbud på overnatning,« siger Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Prisen vil altid være en del af forklaringen.

Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Ifølge DI udgjorde eksportindtægterne fra udenlandske forretningsrejsende og turister sidste år 48,9 mia. kr. Dermed er der udsigt til en udenlandsk turismeomsætning på mere end 50 mia. kr. i 2018.

Væksten i turismen i Nordeuropa ventes ifølge den internationale turistorganisation UNWTO at stige med 2,2 pct. årligt frem til 2020 og derefter med 1,4 pct. om året frem til 2030.

BRANCHENYT
Læs også