Erhverv

Kokainmedaljerne rykker ned til Alpernes puddersne

Finans forklarer: Der bliver sniffet mest kokain i Barcelona, men de går også til spejlene i de rige schweiziske byer. Det viser det årlige EM i kokainrester i spildevand.

Det er ikke alle de schweiziske millioner, der går til Lamborghini og Rolex og årgangsvine. En del ryger direkte op i næsen og hjernen.

Den årlige opgørelse over europæiske byers forbrug af kokain, målt som spor af stoffet i spildevandet, har i høj grad fået en schweizisk slagside.

Den "hvideste" by er Barcelona - men ud af de 10 mest kokainforbrugende byer sætter schweizerne sig på hver anden.

Statistikken kommer fra European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction, som understreger, at ranglisten i høj grad er påvirket af, hvilke lande og byer der har leveret de nødvendige data.

F.eks. har andenpladsen i 2016, London, ikke bidraget med tal i år, og London er ikke i top 10.

København optræder ikke i tallene.

Hvorfor schweizerne dominerer statistikken, er der ingen data for. Det kan være de meget lange og krævende arbejdstider i finansbranchen, eller det kan være jagten på en god fest. Men det hænger også sammen med, at der er mange penge i Schweiz, tror en af analytikerne i EMCDDA, Joao Matias.

»Indkomst og tilgængelighed af stoffet vil spille en rolle,« siger han til nyhedsbureauet Bloomberg.

Måske er det også fordi, de schweiziske byer er festlige.

»Zürich har en masse natteliv, ikke?« spørger Joao Matias.

Det ser ud til, at de mest narkoglade byer ikke kun er til kokain. Barcelona, Zürich og Antwerpen ligger også i toppen, når det gælder MDMA, der er det aktive stof i ecstacy.  

BRANCHENYT
Læs også