Erhverv

Missil-trusler fra Trump sender oliepris skarpt op

Prisen på olie er steget markant efter den amerikanske præsident på Twitter har udtrykt en intention om at angribe det syriske styre med missiler, uanet om Rusland vil forsøge at skyde sådanne angreb ned.

USA's præsident, Donald Trump, har med beskeder om en mulig handelskrig og nu en muligt angreb på Syrien, sat gang i store udsving på verdensmarkederne i de seneste uger. Foto: AP/Jim Loscalzo

Et tweet udsendt af den amerikanske præsident, Donald Trump, har sendt prisen på olie skarpt op.

I beskeden på det sociale medie truer Trump i relativt klare toner det syriske styre med at missilangreb, efter styret er blevet anklaget for igen at angribe civile med kemiske våben. Og præsidenten gør samtidig klart, at mulige russiske forsøg på at skyde amerikanske missiler ned ikke bekymrer ham:

I et opfølgende tweet skriver præsidenten, at det amerikansk-russiske forhold aldrig har været dårligere, »ikke engang under den kolde krig,« og opfordrer til at stoppe våbenkapløbet.

Den samlede besked ligner dog stadig for markederne en eskalation af USA og Ruslands stridigheder over borgerkrigen i Syrien.

De førende amerikanske aktieindeks ser umiddelbart ud til at åbne nede med omkring en pct., mens prisen på olie umiddelbart er steget med over en pct., og nu befinder sig på det højeste punkt i flere uger.

»Fokus er på Vestens sandsynlige militære angreb på det syriske regime,« siger analytikerne Carsten Fritsch og Eugen Weinberg fra tyske Commerzbank AG til Bloomberg.

Dermed flirter de amerikanske markeder igen med at gøre 2018's udvikling til et samlet fald - efter aktiefesten i 2017 - mens olieprisen har genvundet hele det markante tab, den led under februars markedsuro.

På længere sigt er olieprisen dermed steget fra lige over 40 dollar sidste sommer til over 66 dollar i dag - dog med kraftige udsving hidtil i løbet af 2018.

Læs også
Top job