Erhverv

Jagt på pirat-tv fører til ransagninger af husstande og anholdelse

50.000 danskere abonnerer på pirat-tv, mener anitipirat-organisation.

Det estimeres, at de danske bagmænd årligt tjener 90. mio kr. på tyveri af tv-kanaler. 
Foto: Niels Hougaard.

Ulovlig adgang til tv-pakker førte i dag til en anholdelse af en formodet bagmand samt 28 ransagelser af husstande.

Aktionen skete som et samarbejde mellem Syd- og Sønderjylland og Midt- og Vestjyllands politikredse samt Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center.

Konsekvensen blev en anholdelse af en 60-årig bagmand fra Augustenborg på Als. Derudover er der i 27 husstande fundet udstyr, der nu er blevet beslaglagt. Udstyret gjorde det muligt at se tv uden at betale udbyderen.

Det er statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kaldet SØIK, der står bag efterforskningen.

»Alt tyder på, at bagmanden har distribueret ulovligt tv til en lang række husstande. Nu skal efterforskningen vise, om han også har tjent penge på distributionen. Uanset hvad vil det få konsekvenser for både bagmand og brugere,« siger Michael Lichtenstein,  der er fungerende vicepolitiinspektør i SØIK.

Som oftest i disse sager køber bagmanden adgang til en tv-pakke og distributerer derefter ulovligt tv-signalet til andre gennem internettet.

»Bagmanden står over for en straffesag, mens brugerne kan se frem til bøder. Derudover kan de alle forvente store erstatningskrav fra tv-udbyderen,« siger Michael Lichtenstein.

50.000 danskere er abonnenter på pirat-tv, og tallet er fem gange højere i Sverige. Det viste trendrapporten fra sidste år fra organisationen Nordic Content Protection, der kæmper på vegne af tv-branchen i Danmark, Sverige, Norge og Finland for at stoppe tyveriet af tv-signaler.

Nordic Content Protection estimerer, at de danske bagmænd, der benytter denne teknik, samlet tjener ca. 90 mio. kr. årligt. Svarer det til, at brugerne valgte en lovligt løsning istedet, går tv-selskaberne glip af op mod 500 mio. kr.

Ifølge organisationens hjemmeside kan fremstilling og salg af uatoriserede programkort og kortdeling føre til en bøde eller op til halvandet års fængsel.

Læs også
Top job