Erhverv
0

Aktionær ønsker Musk fjernet som bestyrelsesformand

Forud for Teslas årlige aktionærmøde har bilproducentens bestyrelse modtaget et forslag om at erstatte Elon Musk som formand.

Elon Musk er både adm. direktør og bestyrelsesformand i Tesla Motor, og det er ikke den mest hensigtsmæssige kombination, mener en aktionær. Arkivfoto: Evan Vucci

En uafhængig bestyrelsesformand.

Det er, hvad aktionær Jing Zhao ønsker for enden af Teslas bestyrelsesbord. Derfor har han forud for elbilproducentens årlige aktionærmøde foreslået, at Elon Musk - der har fungeret som adm. direktør siden 2008 og bestyrelsesformand siden 2004 - skal fratræde sidstnævnte post.

Aktionærene skal således ved det forestående aktionærmøde i juni stemme om, hvorvidt de ligesom Jing Zhao ønsker Musk afsat som formand.

I Zhaos forslag hedder det bl.a.:

»Selv om den nuværende ledelsesstruktur, hvor posterne som formand og adm. direktør besiddes af den samme person, kunne udgøre et effektivt lederskab for Tesla på et tidligt stadie, er det nu i denne meget konkurrencedygtige og hurtigt skiftende teknologibranche mere og mere vanskeligt at overvåge Teslas forretning og ledelse (særligt i forsøget på at minimere eventuelle potentielle konflikter), hvilket kan være et resultat af kombinationen af stillingerne som adm. direktør og formand,« skriver han og runder af med konklusionen:

»En uafhængig bestyrelsesformand er den fremherskende praksis på det internationale marked [...]. Tesla bør ikke være undtagelsen.«

Jing Zhao, der ifølge bl.a. Techchrunch.com ejer 12 af Teslas ordinære aktier, nævner også Musks positioner som hhv. bestyrelsesformand i SolarCity og adm. direktør i SpaceX, hvilke i aktionærens optik kan lede til fremtidige konlikter.

Som reaktion på forslaget har Teslas bestyrelse udsendt en offentlig udmelding med en anbefaling om at stemme imod aktionærens ønske.

»Bestyrelsen mener, at selskabets succes til dato ikke ville have været mulig, hvis bestyrelsen blev ledet af en anden direktør, der ikke bestred Elon Musks dag til dag-eksponering over for selskabets forretning,« lyder det fra bestyrelsen, som tilføjer:

»I lyset af de betydelige fremtige vækstmuligheder og den omhyggelige gennemførelse, der er nødvendig for, at selskabet kan opnå det, mener bestyrelsen, at selskabet stadig er bedst tjent med, at Mr. Musk fortsætter som formand.«

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også