Erhverv

Supermarkedsboss vil lave afgiftsfri zone i Sønderjylland

Topchefen i Dansk Supermarked, Per Bank, vil rykke grænsehandlen til Danmark med en afgiftsneutral zone nord for grænsen. Det vil skabe vækst og job, mener han.

Per Bank står i spidsen for dagligvarekoncernen med kæderne Føtex, Bilka og Netto. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Danskerne køber hvert år slik, chokolade, vin og øl for milliarder i Tyskland. Derfor foreslår Dansk Supermarkeds topchef, Per Bank, at der oprettes en afgiftsfri grænsehandelszone nord for grænsen for at trække handlen hjem til Danmark - og dermed skabe vækst og job.

Det skriver Børsen.

Ifølge Per Bank skal kunder i den særlige afgiftsfri zone kunne betale det samme for deres varer som i Tyskland.

»Optimalt set var der slet ikke behov for et grænsehandelsbælte med lavere moms og afgifter. Men faktum er jo, at vi allerede har præcis sådan et bælte. Det ligger bare syd for grænsen i stedet for i Danmark, hvor det ville skabe vækst og job i Udkantsdanmark og sende en masse penge i statskassen,« siger Per Bank til Børsen.

Forslaget fra supermarkedsbossen kommer, netop som regeringens nye vækstteam for handel og logistik er trukket i arbejdstøjet. Per Bank mener, at et grænsehandelsbælte vil hive milliarder af kroner hjem til Danmark.

Og han forventer, at regeringens vækstteam vil kigge seriøst på forslaget, siger han til Børsen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser imidlertid idéen. Han mener, at særlige afgifts- og skattefrizoner »giver flere problemer, end det løser.« Grænsehandlen vil blot flytte et andet sted hen, lyder ministerens ræsonnement.

Ifølge de nyeste tal fra Skatteministeriet udgjorde grænsehandel med nydelsesmidler (slik, chokolade, øl og vin) omtrent 4 mia. kr. i 2016.

En af de største aktører i grænsehandlen er Fleggaard-koncernen, der er ejet af en af Danmarks rigeste familier.

Læs også