Erhverv

Tesla bliver sagsøgt for milliarder

Den amerikanske bilproducent Tesla er blevet sagsøgt for 12,4 mia. kr. af Nikola Motor Co., der mener, at Tesla har overtrådt flere af selskabets patenter.

Elon Musk annoncerede i november 2017 Teslas el-lastbil Tesla Semi. Lastbilen er nu grunden til, at selskabet har fået et søgsmål på halsen.

Foto: Evan Vucci

Elon Musks hjertebarn Tesla er blevet sagsøgt for mere end 2 mia. dollars, svarende til 12,4 mia. kr.

Det skriver MarketWatch.

Afsenderen på søgsmålet er startup-virksomheden Nikola Motor Co., der producerer hybridlastbiler. Nikola Motor anklager i søgsmålet, der blev sendt tirsdag, Tesla for at have kopieret flere patenterede elementer på Nikolas førerhuse.

Det er ikke første gang, at de to selskaber har været i totterne på hinanden. Selskabernes navne er baseret på henholdvis første og sidste del af navnet på opfinderen Nikola Tesla.

Ifølge søgsmålet sendte Nikola Motor den 7. november et cease-and-desist letter til Tesla, hvor selskabet pointerede, at flere funktioner på den elektriske Tesla Semi lignede dem på Nikola Motors hybridlastbil Nikola One. Selskabet lagde vægt på, at forruden der omslutter kabinen, placeringen af døren og det aerodynamiske skrog minder om det man ser på Nikola One. Alle elementer som er patenteret af Nikola Motor.

I brevet fra 7. november krævede Nikola Motors, at Tesla skulle vente med at offentliggøre Semi-modellen indtil, at det var afgjort, om der var tale om en overtrædelse af patenterne. Ifølge søgsmålet svarede Tesla aldrig, men ni dage senere offentliggjorde Elon Musk Tesla Semi.

Nikola Mortors mener, at Tesla har skabt »forvirring i markedet,« og skadet selskabets muligheder for at tiltrække investorer og partnere svarende til en værdi på 2 mia. dollars.

Ifølge MarketWatch udtalte en talsperson for Tesla tirsdag »Dette søgsmål har åbenlyst ingen merit.«

Teslas Semi leverede for første gang last i marts, men masseproduktionen af lastbilerne forventes ikke at starte før 2019, hvor mange store selskaber bl.a. PepsiCo og Walmart allerede har placeret ordrer.

I januar annoncerede Nikola Motors planer om at bygge en fabrik i Arizona til 1 mia. kr. På det tidspunkt påstod selskabet, at have mere end 8.000 forudbestillinger på sine hybridlastbiler. De forventer at kunne starte produktionen i 2021.

BRANCHENYT
Læs også