Erhverv

Svinefarmer køber Danmarks største konkursgård

Danmarks største konkursgård er nu solgt. Køberen er en af landets største og mest effektive svineproducenter. Efter købet vokser hans produktion til 250.000 slagtesvin årligt.

Danmarks største konkursgård med stuehuset "Lille Amalienborg" er nu solgt. 
Foto: EDC

Danmarks største og mest spektakulære konkursgård er nu solgt. Køberen er landmand Martin Lund Madsen, som i forvejen er en af Danmarks største svinefarmere.

Martin Lund Madsen oplyser til Finans, at hans selskab MLM Group har overtaget bedriften Hedegaard, som for et par måneder siden blev sat til salg for 185 mio. kr.

Hedegaard har tidligere været drevet af landmand Bernhard Mortensen, som for alvor blev kendt, da det i 2015 kom frem, at han havde fået sin bankgæld nedskrevet med 100 mio. kr. Trods den store gældseftergivelse gik Bernhard Mortensen konkurs i 2017.

Bernhard Mortensen havde da opbygget en kæmpe svinefarm med 926 hektar jord og kapacitet til årligt at producere 75.000 smågrise. Farmen voksede særligt hurtigt i årene op mod finanskrisen, da landbrugsjord blev handlet til skyhøje priser, og mange landmænd - herunder Bernhard Mortensen - blev udstyret med komplicerede, tabsgivende finansielle produkter som renteswaps.

Derudover gav kreditorerne i 2004 grønt lys til, at den ekspansive svineproducent kunne opføre et af de mest spektakulære stuehuse i dansk landbrug. I folkemunde er stuehuset siden døbt "Lille Amalienborg".

Ifølge salgsopstillingen bærer stuehuset præg af, at der »virkelig er kælet for detaljerne. Overalt er det kvalitetsmaterialer og med højloftede rum og uendeligt mange kvadratmeter. Grundplan indeholder bl.a. flere stuer med franske døre, hvorfra der er udgang til den stort anlagt terrasse, værelser samt hall«.

Derudover er der på førstesalen otte værelser samt opholdsstue og badeværelser. I haven er anlagt en mindre sø med en lille sandstrand.

Køberen - Martin Lund Madsen - oplyser, at planen er, at stuehuset skal udlejes som firmadomicil. Martin Lund Madsen er kendt som en af Danmarks mest effektive svineproducenter, og de seneste to år har hans selskab leveret overskud på 30 og 22 mio. kr. før skat.

Allerede inden købet af Hedegaard har Martin Lund Madsen en årsproduktion på 170.000 grise fordelt på en række gårde i Syd- og Vestjylland. Hidtil er en stor del af produktionen foregået i lejede stalde, men Martin Lund Madsen er i fuld gang med at bygge nyt og venter, at hele produktionen i løbet af 2019 kan være samlet under eget tag i moderne stalde.

Hidtil har produktionen i Martin Lund Madsens selskab MLM Group omfattet 5.500 søer og 170.000 smågrise, som opfedes til slagtesvin.

Med købet af konkursgården vokser Martin Lund Madsens produktion til en kvart million grise om året. Mens mange svineproducenter de seneste år er begyndt at eksportere levende smågrise, fastholder Martin Lund Madsen en klassisk såkaldt integreret produktion, hvor samtlige smågrise opfedes til slagtesvin, der leveres til danske slagterier.

Martin Lund Madsen oplyser, at også den tilkøbte produktion på Hedegaard vil blive tilpasset, så samtlige smågrise herfra kan opfedes til slagtesvin. Martin Lund Madsen har til Finans tidligere forklaret, at han ikke vil bruge tid på at spekulere i smågriseeksport.

»Jeg fokuserer 100 pct. på at optimere den forretning, jeg har opbygget med produktion af grise fra fødsel til slagtning,« forklarer Martin Lund Madsen.

Han tilføjer, at forretningsfilosofien også bunder i et ønske om at bevare danske arbejdspladser. Eksport af smågrise skaber kun et begrænset antal arbejdspladser, mens produktion af slagtesvin skaber langt flere jobs på blandt andet slagterierne og i forædlingsindustrien.

Martin Lund Madsen ønsker ikke at oplyse købsprisen på Hedegaard, som efter konkursen har været ejet af Den Jyske Sparekasse.

Handlen er formidlet af EDC, og her vurderer ejendomsmægler Jan Vistisen, at der er tale om det største samlede salg nogensinde i landbrugsbranchen.

»Vi har også haft henvendelser fra professionelle kapitalforvaltere og pengetanke, men i den sidste fase var feltet af mulige købere indsnævret til en lille håndfuld meget succesfulde danske landmænd,« fortæller Jan Vistisen.

BRANCHENYT
Læs også