Erhverv

Danskernes gældspukkel til staten bugner trods skrappere inddrivelse

Efter kaos i gældsinddrivelsessystemerne i 2015 er Skat så småt begyndt at fange større og større beløb ind fra danskere og deres udeståender, der dog bliver ved med at vokse.

Danskernes gæld til staten svulmer.  Foto: Thomas Borgberg

Private og virksomheders gæld til det offentlige har vokset sig gigantisk. Til trods for at de danske skattemyndigheder er blevet bedre til at inddrive gælden, er den store gældspukkel imidlertid ikke blevet mindre.

Gælden er tværtimod steget med 2,8 mia. kr. til 108,6 mia. kr. i det seneste kvartal, viser nye tal fra Skat.

Det skyldes blandt andet inddrivelsesrenter til de eksisterende gældsposter ifølge Skat.

Efter at Skats massive it-problemer gav store udfordringer med at inddrive gæld i 2015, er skattemyndighederne blevet bedre til at at opkræve sine udeståender.

Skat har i snit i 2017 indrevet 562 mio. kr. måneden - 132 mio. kr. mere om måneden end i 2016. Dermed har Skat endelig overhalet

Skat valgte i september i 2015 at stoppe al automatisk gældsinddrivelse gennem det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, fordi det forældede system for eksempel opkrævede gæld, som ikke burde opkræves. Konsekvensen blev, at al inddrivelse af offentlige restancer skulle foregå manuelt.

Det var - sammen med en lang række andre mindre flatterende sager i Skat - med til at få skatteminister Karsten Lauritzen til at omorganisere Skat - blandt andet med en ny Gældsstyrelse. Den ventes at se dagens lys i 1. kvartal 2018, mens et nyt inddrivelsessystem ventes at være 100 pct. oppe at køre i løbet af 2019.

BRANCHENYT
Læs også