Erhverv

FDM: Autostole til børn er den store livredder

Antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biluheld, er faldet dramatisk de seneste 25 år - ny test af 29 stole.

Det ser voldsomt ud, når FDM og de europæiske bilklubber tester autostole. Testen viser, at stolene gennem årene er blevet meget mere sikre. (Foto: FDM/ADAC)

Autostole til børn redder flere og flere liv og reducerer antallet af alvorligt skadede. På 25 år er antallet reduceret med 75 pct.

Og det skyldes især, at der er kommet langt flere sikre autostole til børn, skriver FDM, der netop har testet 29 nye autostole.

I 1990 blev 97 børn i alderen 0-10 år enten dræbt eller kom alvorligt til skade i en bilulykke. I 2016 var det tal faldet til 14, hvoraf to var trafikdræbte, viser tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik.

Sådan vælger man den rigtige autostol
  • Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, vægt, højde).
  • Stolen skal passe til bilen. Prøv stolen i bilen inden køb.
  • FDM anbefaler kun autostole, der har fået mindst fire stjerner i FDM's autostole-test.
  • Køb autostolen et sted, hvor man kan få den nødvendige rådgivning og instruktion.
  • Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03, ECE 44-04 eller ECE R-129.
  • Børn under 135 cm skal sidde i autostol.
  • Det koster et klip i kørekortet, hvis ikke barnet er spændt fast i godkendt autostol eller selepude, der passer til barnet.

»Det er en meget glædelig udvikling, som ikke mindst skyldes, at bilerne er blevet meget mere sikre, men også at man har strammet lovkravet om, hvordan og hvor længe børn skal sidde i autostol. Lige så vigtigt er det, at forældre de senere år er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, det gør den største forskel på, hvor sikkert børn sidder i bilen,« siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Siden 1995 har det været lovpligtigt at fastspænde børn i "egnet udstyr" - her menes hovedsageligt autostole.

I den seneste test af 29 nye autostole, som FDM har foretaget sammen med en række europæiske bilklubber, får 21 bedømmelsen "god".

Blandt de dumpede var to stole, der faldt igennem på grund af for høje mængder skadelige stoffer og tre blev dumpet på grund af for ringe sikkerhed.

»Både vores autostoletest gennem årene og ulykkesstatistikken understreger, hvorfor man ikke må gå på kompromis med sikkerhed og kvalitet, når man køber autostol. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan de forskellige stole klarer sig i test,« siger Søren W. Rasmussen.

BRANCHENYT
Læs også