Erhverv

Dansk landbrugskoncern køber op i Østeuropa

FirstFarms har købt en kæmpe landbrugsbedrift i Tjekkiet. Bedriften producerer årligt 72.000 slagtesvin og omfatter mere end 1.000 hektar.

Den børsnoterede landbrugskoncern FirstFarms har i dag købt en kæmpe landbrugsbedrift med svineproduktion i Tjekkiet.
 Foto: Line Ørnes Søndergaard.

Den børsnoterede danske landbrugskoncern FirstFarms har i dag overtaget alle aktier i selskabet Tjekkiet Invest A/S, som driver et stort landbrug med svineproduktion i Tjekkiet.

Købet indebærer, at FirstFarms overtager to store svinefarme med en samlet årlig produktion på 72.000 slagtesvin. Med i handlen følger også driften af 1.150 hektar, hvoraf 929 hektar er ejet.

Anders H. Nørgaard, der er adm. direktør for FirstFarms, udtaler, at købet underbygger FirstFarms »ambitiøse vækststrategi vedrørende investeringer i - og drift af - bæredygtige landbrug i Østeuropa.«

Anders Nørgaard venter, at købet vil udløse betydelige synergieffekter i forhold til FirstFarms eksisterende svineproduktion i Ungarn samt kornproduktion i Slovakiet.

»Landbrugsproduktionen i Østeuropa er i en rigtig god udvikling. Prisen på jord er stigende, og efterspørgslen på svinekød er stor,« siger Anders H. Nørgaard.

FirstFarms betaler 60 mio. kr. for at overtage Tjekkiet Invest. Betalingen falder i kontanter (20,2 mio. kr.) samt ved udstedelse af nye aktier (19,9 mio. kr.) samt konvertible obligationer (19,9 mio. kr.).

Med købet ejer FirstFarms i alt 7.000 hektar og driver ydeligere 11.000 hektar på lejekontrakter.

Hovedakionærer i Tjekkiet Invest har hidtil været en af Danmarks største svineproducenter, den østfynske Lerche-Simonsen familie. Tjekkiet Invest har de seneste to har haft mindre overskud på henholdsvis 2 og 8 mio. kr., og selskabet har i 2017 bogført en egenkapital på 65 mio. kr.

FirstFarms omsatte i 2017 for 191 mio. kr., og leverede et relativt beskedent overskud på 5 mio. kr. Udover driften af 18.000 hektar havde FirstFarms i 2017 2.500 malkekøer samt 2.500 søer med salg af 70.000 smågrise og 10.000 slagtesvin.

Med købet af Tjekkiet Invest får FirstFarms svineproduktion et kæmpe løft. Handlen skal ses i lyset af, at andre danske landbrugsselskaber de seneste år har tjent styrtende med penge på netop svineproduktion i Østeuropa.

Selskabet DCH International tjente således 133 mio. kr. på basis af en omsætning på 510 mio. kr., mens Idavang leverede et driftsresultat på 200 mio. kr. efter en omsætning på 822 mio. kr. Sværvægteren Goodvalley tjente 304 mio. kr. efter en omsætning på 1,62 mia. kr.

Disse tre selskaber fokuserer på svineproduktion og er alle primært ejet af danske landmænd.

BRANCHENYT
Læs også