Erhverv

DI om ståltold: Det er værre end ventet - perspektiverne er skræmmende

USA's beslutning om at lægge told på stål og aluminium fra EU kan blive startskuddet til en handelskrig. Perspektiverne for en lille, åben økonomi som Danmark er skræmmende, advarer DI.

Artiklens øverste billede
USA har netop indført told på stål og aluminium fra EU. Det kan blive startskuddet til en handelskrig, der kan få alvorlige konsekvenser for dansk økonomi. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Den amerikanske regering har nu besluttet at lægge told på stål og aluminium fra blandt andet EU. Det kan blive startskuddet til en handelskrig, der kan få alvorlige konsekvenser for dansk økonomi.

»Vi havde ventet, at den amerikanske regering ville lægge kvoter på importen af stål og aluminium fra EU. I stedet vælger man den rene vare: en regulær straftold. Det er værre end ventet, og der er ingen tvivl om, at EU nu vil gøre gengæld ved at lægge told på udvalgte varer fra USA,« siger Peter Thagesen, underdirektør i erhvervsorganisationen DI.

Han håber, at parterne besinder sig og sætter sig til forhandlingsbordet for at finde en løsning.

»Perspektiverne er skræmmende, hvis dette viser sig at være startskuddet til en decideret handelskrig. Danmark eksporterer årligt varer og serviceydelser for mere end 100 mia. kr. til USA. Vi er en lille, åben økonomi, som er helt afhængig af eksport. Set med danske briller er det derfor stærkt bekymrende, at USA nu vælger at blæse på de helt grundlæggende WTO-regler,« mener Peter Thagesen.

Han henviser til, at USA's nye toldsatser rammer alle producenter af stål og aluminium i hele EU. Der er altså ikke tale om, at den amerikanske regering har fulgt den gængse procedure og dokumenteret, at enkelte producenter eller lande sælger deres varer til kunstigt lave priser.

»Man rammer bare alt og alle, og der er desværre næppe tvivl om, at en egentlig handelskrig er rykket nærmere efter dagens beslutning fra den amerikanske regering,« siger Peter Thagesen, DI.

Han understreger, at den amerikanske told på henholdsvis 25 pct. på stål og 10 pct. på aluminium isoleret set er af marginal betydning for dansk økonomi. Denne told vil - lyder vurderingen fra DI - kun berøre en dansk eksport på 200 mio. kr. Det er perspektiverne - en egentlig handelskrig - som er skræmmende.

Hos Dansk Erhverv konstaterer chefkonsulent Michael Bremerskov Jensen, at »nu ruller bolden desværre«.

»I EU vil den amerikanske told blive opfattet som så urimelig og protektionistisk, at det er meget svært ikke at gengælde. Vores opfordring er dog, at man afsøger alle diplomatiske løsninger, inden man griber til gengældelse. I en handelskrig er der ingen vindere - kun tabere,« mener Michael Bremerskov Jensen.

EU-Kommissionen har imidlertid allerede planlagt gengældelsesangrebet, som omfatter told på blandt andet motorcykler og whisky fra USA.

USA er også i gang med at indlede en handelskrig mod Kina, og Michael Bremerskov Jensen påpeger, at danske virksomheder også kan komme i klemme i den sammenhæng.

»Der er danske virksomheder, som har produktion i Kina og eksporterer derfra til USA. Den handel vil blive ramt, hvis USA forhøjer tolden på varer, der har Kina som oprindelsesland.«

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har de seneste dage også været ude med riven efter de europæiske bilproducenter som Daimler, som nu risikerer forhøjede toldsatser. Den del af kritikken fra Washington er der faktisk grund til at lytte til, pointerer Michael Bremerskov Jensen:

»Realiteten er, at EU's told på amerikanske biler er betydeligt højere end USA's told på biler fra Europa. Hvis vi skal undgå, at dette eskalerer til en egentlig handelskrig, er det vigtigt at lytte i tilfælde som dette, hvor Donald Trump rent faktisk har en pointe,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.