Erhverv
0

Prisstigning på 2.900 pct. gør vanilje lige så dyrt som sølv

Med en kilopris på over 3.000 kr. er prisen på vanilje steget eksplosivt over de seneste fem år.

Prisstigningen kan få fatale konsekvenser for Madagaskar, som huset 80 pct. af verdens ægte vanilje. Foto: Miriam Dalsgaard/Polfoto.

Når prisen på en vare stiger med 2.900 pct. på fem år, kan det synes uundgåeligt, at prisen vil falde igen. Især hvis varen er vanilje med en kilopris på omkring 125 kr. i 2013, der siden da steg til en pris på 3.800 kr., da den var højest. I dag koster et kilo vanilje ca. 3.260 kr., hvilket gør det omtrent ligeså dyrt som sølv, der er ca. 3.345 kr. værd for et kilo. Det skriver Financial Times.

Prisstigningen skyldes bl.a. dårlig høst og øget interesse for ægte vanilje.

Netop 80 pct. af verdens ægte vanilje stammer fra den østafrikanske ø Madagaskar, og det kan få fatale konsekvenser for øen, når prisen falder, forklarer landbrugsekspert fra det schweiziske udviklingscenter Helvetas, Eugenia Lopez, ifølge Financial Times.

Øens indbyggere stopper med at dyrke mad til dem selv for i stedet for at dyrke vanilje, og mange af øens unge piger er begyndt at droppe ud af skolen for at gifte sig med såkaldte »vaniljebaroner.« Desuden har indtægterne fra vaniljesalget i høj grad resulteret i, at øens beboere investerer i varer som eksempelvis alkohol og fjernsyn.

Men ifølge Eugenia Lopez har indbyggerne ikke råd til den form for luksus i det lange løb.

»Folk køber biler og motorcykler, som de ikke engang har råd til at fylde benzin på, når vaniljeprisen falder,« siger Eugenia Lopez.

Den voldsomme prisstigning har også sat gang i vaniljetyveriet på øen. Så sendes den dyrebare plante videre til øens hovedstad Antanarivo, hvor den sælges videre til markeder i Europa og USA. Vaniljen sælges eksempelvis til chokoladeproducenten Mars, der står bag chokoladebarer som Mars, Twix og Snickers og køber ca. en halv procent af verdens vanilje.

Den voldsomme prisstigning har sat sine spor helt til storbyer som London og New York, hvor vaniljeis flere steder er blevet taget af kortet.

BRANCHENYT
Læs også