Erhverv

Stifter forlader pizzakæde efter racistisk udtalelse

Bestyrelsesformand i pizzakæden Papa John's, John Schnatter, brugte n-ordet og er nu fortid i kæden, han selv stiftede.

Stifter af pizzakæden Papa John's Pizza, John Schnatter, er trådt tilbage som bestyrelsesformand, efter at have brugt "n-ordet". Foto: Timothy D. Easley (AP)

Torsdag morgen valgte stifteren af en af USA's største pizzakæder Papa John's Pizza, John Schnatter, at træde tilbage fra sin post som bestyrelsesformand efter en racistisk udtalelse.

Det skriver New York Times og Forbes.

Udtalelsen faldt under et konferencekald i maj måned, hvor John Schnatter brugte ordet "niggers" med henvisning til sagen om NFL-spillere, der knælede under nationalsangen for at protestere mod politivold og racisme.

»Uanset konteksten, beklager jeg. Sagt lige ud, har racisme ingen plads i vores samfund,« lyder det fra John Schnatter i en skriftlig udtalelse.

Det er ikke første gang, at John Schnatter skaber overskrifter.

I december sidste år blev han afskediget som pizzakædens adm. direktør, efter han måneden før havde brokket sig over NFL's tackling af racisme-sagen (Papa John's Pizzaer en af ligaens hovedsponsorer, red.) og et vigende salg af pizzaer til kampene.

Forbes skriver, at konferencekaldet i maj, hvor kædens pr-bureau deltog, ironisk nok havde til hensigt at undgå en lignende skandale som den i december.

Det lykkedes mildest talt ikke, og nu er John Schnatter fortid i pizzaimperiet, han selv byggede op fra bunden.

Papa John's Pizza oplyser, at den nye bestyrelsesformand vil blive udpeget inden for de næste par uger.

John Schnatter åbnede den første Papa John's pizzabar i 1985.

Papa John's har over 5.000 restauranter i 45 lande, dog endnu ikke i Danmark.

I 2017 omsatte kæden for 3,7 mia. dollars - svarende til godt 23 mia. kr.

Skandalen med Papa John's lægger sig i rækken af amerikanske virksomheder, der den seneste tid er endt i racisme-skandaler.

Tilbage i maj røg den amerikanske kaffekæde Starbucks ind i et mindre stormvejr, efter at to sorte mænd var blevet uretmæssigt bortvist fra en af kædens kaffebarer i Philadelphia.

For at forebygge gentagelser af miseren sendte Starbucks ledelse i slutningen af maj 175.000 medarbejdere fra 8.000 butikker på tolerance-kurser.

Hvorvidt Papa John's vil lave lignende tiltag, melder historien ikke noget om.

Onsdag faldt Papa John's aktier med mere end fem pct.

Læs også
Top job