Erhverv
0

Novo trodser Trump: Hæver prisen i USA på flere lægemidler

Mens USA’s præsident har indgået en aftale med giganten Pfizer i kampen for lavere medicinpriser, har bl.a. Novo travlt med at øge listeprisen på flere diabetespræparater.

Novo Nordisk har i juli hævet listeprisen på flere lægemidler på det amerikanske marked. Det sker, selv om USA's præsident taler dunder mod medicinalselskabers høje priser. Foto: Niels Hougaard/Polfoto

USA’s præsident Trump vedholdende angreb mod medicinalselskabernes høje priser har tvunget giganten Pfizer Inc. til aftalebordet.

Efter to omgange med omfattende prisstigninger i 2018 har amerikanske Pfizer nu indgået en aftale med Trump om at droppe planlagte prisstigninger på flere lægemidler i juli.

Et kringlet system
  • Det amerikanske medicinsystem er kendetegnet ved at indeholde en lang række mellemled, hvilket involverer alt fra forsikringsselskaber til de såkaldte PBM'er, der er en slags indkøbsforeninger mellem netop forsikringsselskaberne og medicinalselskaberne.
  • Systemet er generelt omgærdet af stor mystik, fordi der opereres med både listepriser og nettopriser. Førstnævnte er offentlige, mens sidstnævnte er hemmelige.

Aftalen forhindrer imidlertid ikke andre selskaber i at flyve under præsidentens rader og skrue på priserne.

Ifølge data indsamlet af Bloomberg Intelligence og Rx Savings Solutions, der har specialiseret sig i at finde billige lægemidler til patienter, har mindst 10 andre medicinalselskaber hævet priserne i USA på mere end 20 produkter alene i begyndelsen af juli.

Blandt disse er Novo Nordisk, der ifølge de indsamlede data har øget listeprisen på det receptpligtige diabetespræparat Victoza med 7,9 pct. Samtidig hævede den danske medicinalkæmpe listeprisen på to andre diabetespræparater, Levemir og Novolog, med 5 pct.

Novo Nordisk står dog langt fra alene med at se stort på de vedholdende angreb fra Donald Trump.

Jeg forventer ikke nogen vedvarende effekt af Pfizers aftale.

Michael Rea, topchef i Rx Savings Solutions, til Bloomberg

Andre præparaters listepriser er således blevet øget med tæt ved 10 pct., mens det mindre selskab Ayto BioScience Inc. i ly af angrebene på giganterne har hævet listeprisen på firmaets sovepræparat, Zolpimist, med mere end 700 pct.

Michel Rea, topchef i Rx Savings Solutions, tror da heller ikke på, at præsidentens angreb på medicinalgiganterne får nogen betydning for listepriserne på sigt.

»Jeg forventer ikke nogen vedvarende effekt af Pfizers aftale,« siger Michael Rea til Bloomberg.

Imens har Ken Inchausti, pressechef for Novo i USA, travlt med at forklare offentligheden, at stigningen i listepriserne bestemt ikke er en beslutning, der blev taget let.

Han tilføjer, at trods stigningerne i listepriserne på nogle af Novo-produkterne, så er Novo fortsat presset på priserne af forsikringskunder og særlige mellemmænd, der er en del af det amerikanske medicinalmarked.

Derfor har Novo faktisk oplevet, at koncernens nettopriser på præparater solgt i USA er faldet de senere år, fastholder Ken Inchausti overfor Bloomberg.

Aftalen mellem Trump og Pfizer er den første, siden præsidenten i marts ifølge Reuters erklærede krig mod medicinalbranchens lobbyister med meldingen: »Vi vil jagte lobbyisterne helt i bund.«

BRANCHENYT
Læs også