Erhverv

Analytiker slår alarm: Tesla brænder for mange penge af

Bilproducenten Tesla er i store likviditetsproblemer. Analytiker spår, at Tesla er nødt til at rejse milliarder den kommende tid.

Analytikere og investorer er bekymrede for Teslas manglende evne til at genere fremtidigt overskud. Mandag faldt Tesla-aktien med over 3 pct. Foto: David Paul Morris/Bloomberg .

Juli har indtil nu ikke været god for Tesla.

Mandag kom det frem, at elbilproducenten på desperat vis har bedt om penge retur fra leverandører for at kunne fortsætte produktionen.

Det fik Teslas aktiekurs til at dykke med yderligere 3,1 pct. - et fald på indtil videre 12 pct. i juli.

Til CNN Money siger finansanalytiker Jeff Osborne fra investeringsbanken Cowen, at det er alarmerende, at Tesla nu er så økonomisk presset, at man ser sig nødsaget til at bede om kontante tilskud fra leverandørerne.

»Likviditet er blevet en kæmpe bekymring blandt Tesla-investorer,« siger analytikeren.

Tesla har det seneste halvandet år tabt knap 18 mia. kr. og havde ved udgangen af første kvartal gæld for næsten 70 mia. kr.

Bilproducentens likviditetsproblemer lander oveni Tesla-grundlæggeren Elon Musks Twitter-fadæse i forrige uge, hvor Musk måtte offentligt undskylde til en dykker fra redningsaktionen i Thailand.

Jeff Osbornes anbefaling af Tesla-aktien er lige nu på "underperform" - da han tror, at aktien vil klare sig dårligere end det generelle aktiemarked.

Det er normalt, at bilproducenter beder leverandører om tilbud i takt med, at produktionen vokser, men deciderede tilbagebetalinger er »bestemt bekymrende« siger Cowen-analytikeren.

Af et officielt svar fra Tesla fremgår det, at under 10 leverandører fik brev om tilbagebetalinger. Ifølge Tesla handlede det om prisreduktioner på langsigtede projekter, der begyndte i 2016, men ikke er afsluttede endnu.

Får Tesla forhandlet lavere priser hjem, vil det hjælpe på selskabets cashflow, men ikke påvirke Teslas vej mod at give overskud, skriver selskabet.

Siden har Elon Musk lovet, at der i anden halvdel af 2018 vil være overskud, og at det ikke bliver nødvendigt at rejse flere penge. I stedet har han haft travlt med at skære i omkostningerne og har varslet fyringsrunder, der vil reducere antallet af ansatte med 3.500 personer ud af i alt 37.000.

Den strategi er Jeff Osborne meget skeptisk omkring. Han tror ikke på, at Tesla er i stand til at genere overskud, men at selskabet derimod nødt til at rejse endnu flere penge.

Jeff Osborne forudser, at Tesla i fjerde kvartal er nødt til at rejse 2,5 mia. dollars (16 mia. kr.) i såkaldte konvertible gældsbreve, der omfatter gæld til investorer, der har lånt penge til Tesla mod en senere andel i virksomheden.

I 2019 skal bilproducenten hente yderligere 2 mia. dollars (12,7 mia. kr.) i konvertible gældsbreve, spår Jeff Osborne.

BRANCHENYT
Læs også