Erhverv

Pizza-milliardær sagsøger sit eget firma

John Schnatter, tidligere direktør og bestyrelsesformand i Papa Johns Pizza, har sagsøgt pizzakæden, han i sin tid stiftede.

Stifter af Papa John's Pizza, John Schnatter, har nu sagsøgt pizzakæden. Foto: JB Lacroix (WireImage)

John Schnatter, den udstødte grundlægger af Papa John's Pizza, sagsøger nu pizzakæden, skriver Fortune.

Søgsmålet kommer i forlængelse af Schnatters fratrædelse som bestyrelsesformand i midten af juli efter en racistisk udtalelse.

Udtalelsen faldt under et konferencekald i maj, hvor John Schnatter brugte ordet "niggers" med henvisning til sagen om NFL-spillere, der knælede under nationalsangen for at protestere mod politivold og racisme.

»Uanset konteksten beklager jeg. Sagt lige ud har racisme ingen plads i vores samfund,« lød det siden fra John Schnatter i en skriftlig udtalelse.

Torsdag indsendte Schnatter en stævning mod Papa John's Pizza til en domstol i staten Delaware, hvor han søger om indsigt i dokumenter vedrørende sin fratrædelse.

Papa John's Pizza
  • John Schnatter åbnede den første Papa John's pizzabar i 1985.
  • Papa John's har over 5.000 restauranter i 45 lande, dog endnu ikke i Danmark.
  • I 2017 omsatte kæden for 3,7 mia. dollars - svarende til godt 23 mia. kr.
  • John Schnatter har ifølge Forbes en personlige formue på 1 mia. dollars (6,4 mia. kr.)

John Schnatter påstår, at pizzakædens bestyrelse måske har udført et »kup« mod ham, og at kæden har behandlet ham på en »uforklarlig og uforsonlig måde« i lyset af beskyldningerne om racistiske udtalelser.

Af stævningen fremgår det, at de pågældende dokumenter vil vise, at direktørerne i Papa John's Pizza enten »handlede uden tilstrækkelig information og overtrådte deres omsorgspligt« eller »planlagde kuppet på forhånd«.

Pizzakæden har benægtet Schnatters påstande og siger, at det er »trist og skuffende«, at han indleder en »unødvendigt retssag i et forsøg på at fjerne fokus fra sine egne ord og handlinger«

Papa John's planlægger at give den fratrådte Schnatter »alle de materialer han har ret til som direktør.«

Skandalen med Papa John's lægger sig i rækken af amerikanske virksomheder, der den seneste tid er endt i racisme-skandaler.

Tilbage i maj røg den amerikanske kaffekæde Starbucks ind i et mindre stormvejr, efter at to sorte mænd var blevet uretmæssigt bortvist fra en af kædens kaffebarer i Philadelphia.

For at forebygge gentagelser af miseren sendte Starbucks ledelse i slutningen af maj 175.000 medarbejdere fra 8.000 butikker på tolerance-kurser.

Læs også
Top job