Erhverv

Tesla-aktien stiger på regnskab, der skuffer en smule

Der er rullet næsten 7.000 Teslaer om ugen over samlebåndet i juni, og omsætningen er kravlet op på 4 mia. dollars i det sidste kvartal. Det gav en fin stigning på aktiemarkedet, selvom der var visse skuffelser.

Der er rullet ca. 7.000 biler ud fra Tesla om ugen i juni - og det kunne investorerne godt lide trods et regnskab, der skuffede en smule. Foto: AP Photo/Paul Sakuma

Der var en procents stigning i hus, da klokken ringede på Wall Street. Kort tid efter var der yderligere 5 pct., for da Tesla kort efter lukning kunne meddele markedet, at man havde nået en omsætning i 2. kvartal på 4 mia. dollars, og at man i den sidste del af perioden havde fået 7.000 biler sendt ud over produktionshallens rampe – forventningerne var 5.000 – så skete der noget.

Malurten i bægret var et minus på underskud pr. aktie på 3,06 dollars, hvor analytikerne havde regnet med et minus på 2,90 dollars.

Udsigten er dog, at stigningen i producerede biler skal fortsætte med at stige – Tesla regner med 50.000-55.000 af Model 3 i næste kvartal, og det beroligede markedet.

Desuden meddelte Tesla, at man er kommet igennem sit store spareprojekt, der skal gøre selskabet profitabelt. Der var 2,2 mia. dollars i kontanter, og det regner man med bliver større i anden halvdel af året.

Dette kvartalsregnskab var et vigtigt et af slagsen for Tesla, da investorerne i stigende grad har været bekymrede for selskabets evne til at lave overskud, ligesom der har været problemer med flere modeller og frygt for, at salget af Model 3 ikke gik helt så godt.

Men Tesla med adm. direktør Elon Musk i spidsen er et lidt anderledes selskab, og her dyrker man fortællingen om, hvordan man har tænkt sig at redde verden. Det har medført, at selskabet - som kun få andre - har fået sig et kor af tilhængere og modstandere.

I en artikel på onlinemediet Quartz gennemgår skribenten nogle af de mekanismer, der følger i kølvandet på selskabet. Det drejer sig om alt fra en motorskribent på Wall Street Journal, der blev lagt for had og bombarderet af modstandere, fordi han i en anmeldelse havde talt varmt om en model, men dog kritisk om selskabet.

Det er også den store splittelse i investorbranchen, hvor der er 10 med anbefalinger om at købe aktien, 11 med at beholde den og 11, der mener, man skal sælge. Vurderingerne af aktien, som handles til ca. 295 dollars, ligger mellem 195 og 500 dollars.

Det sidste om Tesla, bilerne, Musk, investorerne og hvordan, man vil redde planeten, er næppe sagt endnu.

Læs også