Erhverv

Topchefer i lønfest: Tjener nu 312 gange mere end deres ansatte

Topcheferne i USA's 350 største virksomheder tjener nu over 300 gange mere end den gennemsnitlige medarbejder, viser ny analyse fra amerikansk tænketank.

Arkivfoto: AP Photo/Mark Lennihan. Foto: Mark Lennihan

Hvis du er i tvivl om, at der kan være langt fra manden på gulvet til jakkesættet på direktionsgangen, skal du bare rette blikket mod USA.

I 2017 tjente topcheferne i USA’s 350 største virksomheder i snit 312 gange mere end medianlønnen hos medarbejderne.

Det viser en ny analyse, der er foretaget af den amerikanske tænketank Economic Policy Institute (EPI), og som flere internationale medier, herunder The Guardian, omtaler.

I 2017 steg den gennemsnitlige løn for de amerikanske topchefer med 17,6 pct. i forhold til året før. Inkluderet i tallet er også aktieoptioner og andre former bonusser, der er tildelt topcheferne.

Til sammenligning kunne medarbejderne i 2017 notere en lønstigning på 0,3 pct.

Selvom det er tale om en ganske betragtelig forskel mellem topcheferne og medarbejdernes lønninger, er det ikke rekord.

EPI’s tal går tilbage til 1965, hvor direktørerne i USA’s største selskaber i snit tjente 20 gange mere end deres medarbejdere.

Lønfesten på direktionsgangene begyndte dog for alvor at accelerere op gennem 1990’erne og kulminerede i 2000, hvor en amerikansk topchef tjente 344 gange mere end medarbejderne.

Netop lønforholdet mellem ledelse og medarbejdere har gennem flere år været en varm politisk kartoffel i USA.

Som følge af den såkaldte Dodd-Frank-reform, der blev underskrevet af daværende præsident Barack Obama i 2010 - i et forsøg på at stramme grebet om de amerikanske banker efter finanskrisen - kræver myndighederne i dag, at børsnoterede selskaber skal oplyse forholdet mellem topchefens løn og medianlønnen i virksomheden.

Ifølge The Guardian tjente topchefen i Walmart, Doug McMillon, eksempelvis 22,8 mio. dollars sidste år, mens medianlønnen i virksomheden lå på ca. 19.000 dolllars.

Tallene i EPI’s rapport er dog opgjort anderledes end den måde, som de amerikanske virksomheder skal oplyse til myndighederne.

I stedet for at se på medianlønnen i de enkelte virksomheder, har EPI sammenlignet topchef-lønningerne med medianlønnen i den hovedindustri, som virksomheden tilhører. EPI’s tal omfatter desuden kun amerikanske medarbejdere.

Det er dog ikke kun hos de amerikanske topchefer, at lønningerne stiger kraftigt. De af deres britiske kolleger, der står i spidsen for de 100 selskaber, der indgår i det britiske eliteindeks FTSE 100, kunne i snit notere en stigning i lønnen på 11 pct. sidste år.

Læs også
Top job