Erhverv

Den hollandske storbank ING accepterer milliardbøde efter hvidvask-sag

Hollands største bank, ING Group, skal betale en bøde på 775 mio. euro efter at have indgået forlig med de hollandske myndigheder i en sag om hvidvask.

Det hollandske storbank ING skal betale 775 mio. euro i hvidvasksag. Peter Dejong

Det hollandske storbank ING skal betale 775 mio. euro, svarende til 5,8 mia. danske kroner, efter at banken har indgået et forlig med de hollandske myndigheder i en betændt hvidvask-sag.

Det skriver banken i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at banken igennem en periode på seks år fra 2010 til 2016 undlod at gøre noget ved en række mistænkelige pengestrømme, der flød gennem banken.

De hollandske myndigheder har gennem længere tid kulegravet sagen, ligesom de amerikanske myndigheder også har været involveret i den. Det er ikke anslået, præcis hvor store beløb, der er blevet hvidvasket i ING.

Banken tager dog det fulde ansvar i sagen, udtaler topchefen Ralph Hamers.

»Som bank er vi forpligtet til at sikre, at vores aktiviteter opfylder de højeste standarder - især når det handler om at forhindre kriminelle i at misbruge det finansielle system. Den manglende overholdelse af de standarder er uacceptabelt, og ING tager det fulde ansvar,« udtaler han.

Ifølge Bloomberg har de hollandske anklagemyndigheder især fokuseret på bankens rolle i en sag, der involverer pengestrømme mellem telegiganten Vimpelcom, der siden har skiftet navn til Veon, og personer med tilknytning til den usbekiske præsident.

De hollandske myndigheders undersøgelse af sagen har ikke kunnet pege på nogle enkeltpersoner i banken, der direkte har været involveret i hvidvaskningen. I stedet har banken på et mere generelt niveau undladt at udføre en række procedurer og udvise rettidig omhu, der ellers kunne have været med til at opdage de mistænkelige pengestrømme i tide.

Ifølge ING’s egen pressemeddelelse har banken dog indledt en række interne undersøgelser mod et indtil videre ukendt antal medarbejdere.

Størrelsen på bøden er udregnet i forhold til bankens størrelse.

Konkret skal ING betale 675 mio. euro i bøde til de hollandske myndigheder, ligesom banken skal betale 100 mio. euro, som svarer det til beløb, banken har sparet ved at underfinansiere en række afdelinger, der ellers kunne have opdaget de mistænkelige pengestrømme.

ING vil betale beløbet med det samme, og vil derfor også kunne aflæses i storbankens regnskab for tredje kvartal.

Som følge af sagen vil bankens topledelse afstå fra at modtage deres bonus i år.

Læs også
Top job