Erhverv

De gyldne tider er forbi - minkeksporten styrtdykker

De gyldne tider er foreløbig forbi for de danske minkavlere. Priserne på skind er faldet til det laveste niveau siden 2009, og værdien af eksporten styrtdykker.

Værdien af den danske minkeksport styrtdykker i år.

I de gyldne år omkring 2013 nåede eksportværdien helt op på 13 mia. kr. Siden har priserne været i frit fald, og branchens eksport dykker i år yderligere 2 mia. kr. til 5,5 mia. kr. - det laveste niveau siden 2009.

Det viser nye opgørelser fra minkavlernes salgsselskab Kopenhagen Fur, som i dag afslutter sæsonens sidste auktion.

Opgørelserne fra Kopenhagen Fur viser, at den gennemsnitlige salgspris på danske minkskind er faldet fra 262 kr. i 2017 til 223 kr. i år. Til sammenligning var gennemsnitsprisen 612 kr. i jubelåret 2013.

De voldsomme prisfald skyldes, at den globale produktion af minkskind voksede eksplosivt i årene frem mod 2016. Efterspørgslen steg ikke i samme tempo, og derfor blev der opbygget store lagre af skind.

»I årene frem mod 2016 opbyggede de kinesiske indkøbere meget store lagre af minkskind, og de lagre har lige siden trykket priserne på auktionerne. Vi ved, at lagrene er under afvikling, men de har stadig en størrelse, der ligger et tungt pres på priserne. I år er presset på priserne tilmed blevet forstærket af den forholdsvist lave dollarkurs,« fortæller Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Kopenhagen Fur og for minkavlernes forening.

Kopenhagen Fur har i år solgt 26 mio. skind - heraf 17 mio. fra danske avlere - og har dermed en global markedsandel på omkring 60 pct.

»Selv om priserne lige nu er utilfredsstillende, kan vi glæde os over, at danske minkskind sælges til priser, som i gennemsnit er 30 pct. højere end prisen på de udenlandske skind, der sælges på vores auktioner. Det er også positivt, at det globale salg af skind er støt stigende,« siger Tage Pedersen.

Danske minkavlere skal i gennemsnit have en salgspris på 275 kr. pr. skind for at få dækket alle omkostninger. Dermed vil flertallet af avlerne få underskud for tredje år i træk. Der er begyndt at komme enkelte tvangsauktioner i branchen, men efter de gyldne år omkring 2013 er de fleste avlere relativt velkonsoliderede, og ifølge Tage Pedersen er der ikke optræk til en større krise i sektoren.

Selv om prisfaldet i år har været markant, kunne det være gået endnu værre. Ved auktionen i juni indførte Kopenhagen Fur en bund under priserne, og denne minimumspris er fastholdt under den seneste uges auktion.

»Vi har besluttet, at nu skal priserne på skind ikke blive lavere, og kan de ikke sælges til det prisniveau, så beholder vi dem. Som følge af den prispolitik har vi 1,5 - 2,0 mio. usolgte skind tilbage efter årets auktioner. Frem til næste sæson vil det være muligt at købe de usolgte skind online, men vi sænker ikke priserne,« understreger Tage Pedersen.

Det globale udbud af minkskind er faldet 10 pct. i år og ventes at falde yderligere 15 pct. næste år. Det kan give basis for prisstigninger - især hvis de kinesiske lagre er ved at være brugt op.

Flere modehuse har den seneste tid boykottet pels, men ifølge Tage Pedersen har andre taget skind ind i varmen, så der er ingen nedgang i det totale salg til industrien.

Læs også
Top job