Erhverv

En lige højre til Trump: Californien vil være verdens største grønne økonomi

Guvernør Jerry Brown vil gøre Californiens strømforsyning 100 pct. grøn i 2045. Det er det mest ambitiøse mål i verden.

Guvernøren i Californien, Jerry Brown, vil være den største økonomi i verden med et mål om at være 100 pct. fri for fossile energikilder i 2045. Foto: AP/Alessandra Tarantino

Mandag bragte verden et nyt navn allerøverst på listen over store økonomier, der agter at blive 100 pct. forsynet med ”clean energy,” altså bæredygtig energi frem for fossile brændstoffer som olie og kul.

Det er den californiske guvernør Jerry Brown, der skrev under på en erklæring om, at staten i 2045 skal hente al sin elektricitet fra ikke-fossile brændstoffer.

Dermed bliver Californien den største økonomi i verden, der har et så vidtgående mål. Blandt amerikanske stater er det kun Hawaii, der har samme ambition.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Guvernørens erklæring betragtes også som en kraftig protest mod den amerikanske præsident Donald Trump, der har trukket sig fra den globale Paris-klimaaftale, som skal bekæmpe menneskeskabte klimaforandringer.

»Vi vil efterkomme Paris-aftalen, og vi vil fortsætte ud af den vej, der går mod at omforme vores økonomi til nul kulstofudledning,« sagde Jerry Brown.

Han har i øvrigt ifølge Reuters i denne uge indkaldt en række lokale og internationale ledere, også fra erhvervslivet, til et møde i San Francisco, hvor de skal signalere vigtigheden af at adressere klimaforandring.

Guvernøren tvinger med sit mål energiselskaberne til at skaffe 60 pct. af energien fra bæredygtige kilder i 2030.

Det er markant højere end den andel på 32 pct., som de bæredygtige energikilder udgjorde af strømmen til forbrugerne i Californien i 2017.

Læs også
Top job