Konkursbølge truer entreprenører trods byggeboom

Hvis de stigende lønomkostninger i byggeriet fortsætter himmelflugten, risikerer entreprenør- og håndværkervirksomhederne at styre mod flere konkurser og dyk i indtjeningen.

2018 er med 609 konkurser indtil  videre godt på vej til at blive det år med flest konkurser siden finanskrisen. Det på trods af, at der er højkonjunktur. Foto: Casper Dalhoff. Foto: Casper Dalhoff

Byggebranchen har kurs mod flere konkurser og overskud, der bliver ædt op af højere lønninger.

Entreprenørers manglende evne til at hæve priserne i et rødglødende marked kombineret med stigende byggeomkostninger risikerer at sende virksomhederne mod dårligere tider, vurderer arbejdsgiver- og brancheorganisationen Dansk Byggeri og Deloitte.

»Hvis du får mange store hop i lønningerne, og de når op på et niveau, hvor det bliver for dyrt at producere, vil du have virksomheder, der mister deres indtjening og knækker nakken. Det kan smitte af på andre brancher og få opsvinget til at gå i stå,« siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

Han anser det for en reel risiko, at lønningerne i branchen kommer for højt op, i takt med at manglen på arbejdskraft stiger.

Dansk Byggeris udlægning understøttes af, at konkurstallet i byggeriet i forvejen er tårnhøjt, selvom byggeaktiviteten er høj, og af, at lønomkostningerne har i 2. kvartal af 2018 taget et stort hop opad.

Samtidig viser en ny regnskabsanalyse fra konsulenthuset Deloitte og Dansk Byggeri, at branchen ikke har formået at spinde guld på det igangværende opsving. Overskudsgraden for branchen i 2017 faldt til 4,6 pct. fra 4,7 i 2016.

Partner og leder af Deloittes branchegruppe for byggeri Thomas Frommelt kalder det tankevækkende, at overskudsgraden ikke er højere.

»Man skal tjene nogle penge, når der er højkonjunktur. Hvis man ikke kan det, og konjunkturerne vender, står man ikke særligt godt rustet, og så stiger risikoen for konkurs,« siger Thomas Frommelt.

Han ser også en risiko for, at lønningerne nu bliver skruet højt op, uden at prissætningen på projekterne følger med. Virksomhederne er simpelthen ikke gode nok til at tage højde for stigende lønninger og byggeomkostninger generelt, mener han.

»Når man ved, at det er et vilkår, så må man jo afdække den risiko ved at give nogle realistiske priser,« siger Thomas Frommelt.

I Dansk Byggeri mener Lars Storr-Hansen dog, at branchens overskudsgrad ligger på et pænt niveau, når man tager højde for, at omkostningerne typisk stiger under en højkonjunktur.

Læs også
Top job