Erhverv
0

En rotte – den dyreste kødret i verden?

En enkelt meget uheldig servering har kostet en populær kinesisk restaurationskæde omkring en mia. kr. i markedsværdi.

En rotte - ikke den på billedet - forvildede sig ned i en kinesisk fondue, og det har kostet restaurationskæden cirka en mia. kr. i børsværdi. Arkivfoto: Thomas Borberg

I Kina spiser de en del kødretter, vi andre ikke bryder os om. Men rotter er åbenbart ikke en af dem.

En ellers populær restaurationskæde har fået læsterlige prygl på børsen efter, at et billede af en død rotte gik det kinesiske internet rundt.

Rotten blev serveret i en gravid kvindes ret – hun fiskede den selv op med spisepindene og tog et billede af kræet. Det beretter britiske BBC.

Restauranten tilbød hende en undskyldning og omkring 4.100 kr. i erstatning. Men den gik ikke.

Det lokale kinesiske medie Kankan News skriver, at kvindens mand sagde nej tak, og han ville ikke diskutere størrelsen på erstatningen, før kvinden havde været igennem et grundigt sundhedscheck.

Manden blev særligt pikeret, da en ansat på restauranten foreslog, at den gravide kvinde jo bare kunne få en abort, hvis hun var så bekymret over, hvad den døde rotte kunne have af konsekvenser for hendes og barnets velbefindende. Den ansatte tilbød endda godt 15.000 kr. til formålet.

Restauranten Xiabu Xiabu annoncerede i første omgang, at det ganske kunne udelukkes, at det var manglen på hygiejne, der var årsagen til, at rotten var havnet I gryden – men den vurdering blev ret hurtigt slettet.

Rotten dukkede op i en såkaldt hot pot, der svarer lidt til fondue, hvor man selv lægger råt kød ned i gryde og venter på, at det er færdigt. Rotter indgår altså ikke normalt i serveringen.

De kinesiske myndigheder gået ind i sagen – de har i de senere år først en hård linje over for fødevareskandaler.

BRANCHENYT
Læs også