Erhverv

10 år efter: Lønfesten på Wall Street når nye højder

10 år efter finanskrisen er der igen bonusfest på Wall Street. 201 mia. kr. i bonusser regnede ned over de ansatte i finanssektoren i 2017. Det er de største udbetalinger i et årti, og der er mere i vente.

De ansatte på Wall Street fik i gennemsnit 13 pct. i lønforhøjelse i 2017. Gennemsnitslønnen i sektoren er nu 2,7 mio. kr. Foto: AP/Richard Drew

Tømmermændene efter finanskrisen er forlængst dampet af på Wall Street, hvor lønningerne i finanssektoren stiger med raketfart.

I 2017 steg gennemsnitslønnen i sektoren med 13 pct. til 2,7 mio. kr. inklusive bonus.

Det viser nye opgørelser fra tilsynsmyndigheden Office of the New York State Comptroller.

Af opgørelserne fremgår det, at medarbejderne i finanssektoren i New York sammenlagt fik udbetalt 201 mia. kr. i bonusser for året 2017. Udbetalingerne af bonus steg dermed 17 pct. til det højeste niveau siden 2007. Den gennemsnitlige bonus pr. medarbejder nåede i 2017 op på næsten 1,2 mio. kr.

Renset for inflation er der tale om den største bonus pr. medarbejder i et årti og den fjerdestørste nogensinde. Det konkluderer tilsynsmyndigheden, som venter, at bonusudbetalingerne vil stige yderligere i år.

Renset for inflation er den totale gennemsnitsløn inklusive bonus nu den tredjehøjeste nogensinde.

Lønningerne på Wall Street er langt højere end i resten af den private sektor i New York. Finanssektoren tegner sig således for 5 pct. af stillingerne i den private sektor, men 21 pct. af lønudbetalingerne.

De høje bonusser afspejler, at 2017 var et godt år for finanssektoren. Sektorens samlede resultat før skat steg med 42 pct. til 158 mia. kr., og festen er ikke slut endnu. I første halvdel af 2018 steg indtjeningen i New Yorks finanssektor til 88 mia. kr.

Denne fremgang tilskrives især, at sektorens omsætning i år er vokset 8,5 pct. Omsætningen fra formueforvaltning er i år øget 14 pct., mens omsætninger fra handel (med aktier, obligationer etc.) er vokset hele 22 pct. Der er omkring 177.000 beskæftigede i finanssektoren i New York.

Læs også
Top job