Erhverv

Teslas topchef mistænkes for svindel

Det amerikanske justitsministerium undersøger nu, om Teslas topchef Elon Musk handlede kriminelt, da han for nylig på Twitter meddelte, at han overvejede en afnotering af selskabet. Afnoteringen er siden afblæst og aktiekursen styrtdykket.

Elon Musk leder både elbilkoncernen Tesla og rumselskabet SpaceX, der på vej til Mars. I første omgang ser det dog ud til, at Musk skal en tur i retten. Det amerilkanske justitsministerium undersøger, om Musk begik noget kriminelt, da han for nylig på Twitter luftede tanker om en afnotering af Tesla. 
Foto: Marcio Jose Sanchez

Det amerikanske justitsministerium, DOJ, har indledt en undersøgelse, der skal afdække mulig svindel i elbilkoncernen Tesla.

Ifølge Bloomberg er undersøgelsen foranlediget af et tweet fra Teslas topchef Elon Musk, som 7. august på twitter skrev følgende: »Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.« På dansk: »Overvejer at tage Tesla af børsen for 420$. Finansieringen sikret«.

Dette kunne opfattes som en indikation af, at Elon Musk var parat til at købe Tesla-aktier for 420 dollar stykket, og tweetet fik da også straks aktiekursen til at stige stejlt til 380 dollar. Allerede tre uger senere skrinlagde Elon Musk imidlertid planerne om en afnotering, og siden er kursen på Tesla styrtdykket til 284 dollar. Angiveligt har Elon Musk helt tilbage i 2017 drøftet en mulig afnotering med repræsentanter fra den Saudi-Arabiske statsfond, Public Investment Fund, men Teslas bestyrelse - hvor Musk er formand - har understreget, at den ikke på noget tidspunkt er blevet præsenteret for formelt forslag om en afnotering.

Spørgsmålet er, hvordan kommunikationen fra Elon Musk harmonerer med de børsetiske regler.

Det er allerede ved at blive undersøgt af tilsynsmyndigheden U.S Securities and Exchange Commission, som kan pålægge Musk bøder, men ikke har mulighed for at tiltale ham for at have begået noget kriminelt. Det kan justitsministeriet, og nyheden om, at ministeriet er gået ind i sagen betyder derfor, at der bliver skruet op for varmen under Elon Musk.

Efter at Bloomberg tirsdag offentliggjorde nyheden, har Tesla udsendt en erklæring, hvori selskabet meddeler, at: »Efter Elons meddelelse om, at han overvejede at afnotere selskabet, har Tesla modtaget en anmodning fra justitsministeriet om (at udlevere, red.) dokumenter.« Tesla har frivilligt udleverede det ønskede materiale, oplyser selskabet.

Læs også
Top job