Ørsted sælger vindmøller for 37 mia. kr.

Energiselskabet Ørsted har tirsdag solgt halvdelen af ejerskabet til havvindmølleparken Hornsea 1. Køber er Global Infrastructure Partners (GIP), som betaler 4,46 mia. pund for ejerandelen.

Foto: Polfoto

Energikoncernen Ørsted har indgået aftale om at sælge halvdelen af den 1.218 MW store havvindmøllepark Hornsea 1 til Global Infrastructure Partners (GIP).

Det oplyser Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.

Salgssummen er 37,5 mia. kr., og størstedelen af indtægterne fra salget bogføres allerede i år, hvilket giver Ørsteds bundlinje et kæmpe løft.

Hornsea 1 er under opførelse og bliver verdens største havvindmøllepark, når den sættes i drift i 2020. Den samlede salgspris for Hornsea 1 omfatter betaling for ejerandelen på 50 pct. og en forpligtelse til at dække 50 pct. af betalingerne i henhold til den såkaldte EPC-kontrakt for hele vindmølleparken. Salgsprisen udgør i alt ca. 4,46 mia. britiske pund, som skal betales mellem 2018 og 2020.

Global Infrastructure Partners, som køber sig ind i Hornsea 1, har også en ejerandel på 50 pct. i to af Ørsteds tyske havvindmølleparker, Gode Wind 1 og Borkum Riffgrund 2.

Ørsted oplyser i fondsbørsmeddelelsen, at frasalget ikke ændrer på de forventninger til driftsindtjeningen, energiselskabet tidligere har annonceret.

»Vi ser stadig et driftsresultat (EBITDA) for hele året, eksklusive nye partnerskabsaftaler, hældende mod den øvre del af vores forventede interval på 12,5-13,5 mia. kr.«

Inklusive indtægterne fra frasalget af Hornsea 1 ventes indtjeningen for hele regnskabsåret 2018 imidlertid, at »at blive væsentligt højere end 2017-EBITDA-niveauet på 22,5 mia. kr. Omkring 85 pct. af det samlede resultat (EBITDA) fra transaktionen forventes at blive indregnet i 2018,« oplyser Ørsted.

Hornsea 1 vil bestå af 174 Siemens Gamesa-vindmøller, og vindmølleparken vil være placeret i Nordsøen 120 km. fra Storbritanniens østkyst.

Læs også
Top job