Erhverv

Kapitalfonde køber rekordmange selskaber af hinanden

Virksomheder bliver i historiske mængder slynget fra kapitalfond til kapitalfond - og det er ikke risikofrit.

Flere kapitalfonde køber selskaber af andre kapitalfonde. Grafik: Anders Thykier

Flere selskaber skifter hænder mellem kapitalfonde end nogensinde før.

Sidste år slog industrien rekord og lavede 576 handler, hvor selskaber eller dele af selskaber blev købt af en anden kapitalfond, skriver Financial Times i en længere fortælling om fænomenet.

I 2007, hvor opkøbsboomet toppede lige før krisen, lå antallet af den type handler på bare 394.

Men det er ikke ufarligt at kaste så store mængder af selskaber rundt mellem kapitalfondene. Der bliver ofte læsset store mængder af gæld på virksomhederne i forbindelse med handlerne, og det kan ramme kapitalfondene hårdt i ansigtet, hvis markederne igen triller ned i en recession.

»Hvis du køber et selskab, der er blevet forbedret af en eller to kapitalfonde, og hvis der ikke kan gøres meget andet for at forbedre det, så er én måde at få afkastet til at stige på at påføre selskabet mere gæld,« siger professor Per Stromberg fra The Swedish House of Finance til erhvervsavisen.

Den type virksomheder kan gøre kapitalfondene sårbare, både på grund af gælden, men også fordi pengene ofte er blevet trukket ud af selskaberne af tidligere ejere.

En analyse fra Saïd Business School ved Oxford University viser, at handel med selskaber mellem kapitalfonde giver lavere afkast end andre typer handler, hvis køberen er under pres for at få investeret kapitalen.

Læs også
Top job