Erhverv

Børsmyndighederne anklager Elon Musk for vildledning - og vil have ham afsat som topchef

De amerikanske børsmyndigheder, SEC, har torsdag anklaget topchefen for den amerikanske elbilproducent Tesla for at give falske og vildledende oplysninger.

Elon Musk anklages af de amerikanske myndigheder for bedrageri.  Foto: Susana Gonzalez

Elon Musk har tweetet sig selv ud i seriøse problemer. De amerikanske myndigheder anklager ham nu for at have givet falske og misvisende oplysninger, da han skrev i et tweet, at han ville tage sit selskab Tesla af børsen og havde sikret sig private investorer.

»Sandheden og faktum er, at Musk ikke havde diskuteret, og langt fra bekræftet vigtige betingelser for en aftale, herunder pris, med nogen potentiel finansieringskilde«, skriver børsmyndighederne i en tiltale, man har oversendt til føderal ret i Manhattan i New York, som både Bloomberg og CNN refererer.

Musk gav altså urigtige informationer videre i offentligt rum, hvilket er et brud på børsreglerne for et børsnoteret selskab, mener myndighederne.

Ifølge CNN vil SEC anmode dommeren om at overveje, hvorvidt Musk overhovedet kan besidde et job som topchef i et børsnoteret selskab fremover.

»Det er seriøst. Det er samme anklager, som når man går efter børshandlere, der har lavet markedsmanipulation,« siger Charles Whitehead, professor på Cornell Law School til CNN.

Musk skrev for en måned siden på Twitter:

»Jeg overvejer at tage Tesla af børsen til 420 dollars. Finansiering er på plads«.

Efterfølgende trak han dog noget af det tilbage og sagde, at han blot havde drøftet sagen og finansieringen med en saudiarabisk investeringsfund, men at tweetet var blevet misforstået.

Men det mener myndighederne altså ikke er godt nok, og nu skal sagen for en dommer.

Torsdag falder aktien i Tesla med mere end 10 pct. i eftermarkedet efter nyheden om SEC’s sagsanlæg.

Læs også
Top job