Erhverv

Stort dansk industrifirma begæret konkurs

Det lykkedes ikke at sælge Ribe Jernindustri, som nu er begæret konkurs. Samtlige medarbejdere er suspenderet.

Efter to år med store millionunderskud er Ribe Jernindustri blevet begæret konkurs ved Skifteretten i Esbjerg. Arkivfoto

Danmarks største producent af radiatorer, den mere end 160 år gamle Ribe Jernindustri, er på vej mod lukning.

Efter to år med store millionunderskud er Ribe Jernindustri blevet begæret konkurs ved Skifteretten i Esbjerg. Dermed risikerer firmaets 65 ansatte at miste deres arbejde.

Ifølge ledelsen i Ribe Jernindustri har stigende konkurrence på radiatormarkedet, særligt fra Østeuropa og Tyrkiet, været med til at presse priserne på en del produkter ned under kostprisniveau.

Det har fået forretningsmodellen til at smuldre, og da det ikke er lykkedes at sælge Ribe Jernindustri til en af de store radiator-aktører på det europæiske marked, har ledelsen måttet smide håndklædet i ringen.

Adm. direktør Michael Boel Olesen siger til JydskeVestkysten, at selskabets kurator nu skal »afsøge mulighederne for at sælge dele af virksomheden.« I mellemtiden er medarbejderne suspenderet.

Det er de lønsomme dele af Ribe Jernindustri - altså de produktlinjer, som har givet overskud - der forsøges afsat.

»Virksomhedens ledelse har i de foregående måneder afsøgt hele markedet for at finde en køber til hele virksomheden. Det er ikke lykkedes. Men nu skal jeg så forsøge at sælge de sunde grene af virksomheden,« siger kurator Corna Levin Munch til JydskeVestkysten.

Ribe Jernindustri var før finanskrisen meget hårdt ramt af store underskud i en række udenlandske datterselskaber, men en turnaround reddede den gamle virksomhed.

På sit højeste havde virksomheden over 200 ansatte.

Ribe Jernindustris radiatorer er at finde i rigtig mange danske hjem, enten under navnet Rio eller Hudevad.

Kapitalfonden Industri Udvikling ejede tidligere halvdelen af radiatorfirmaet, men solgte i 2015 sin ejerandel til en gruppe lokale investorer og forretningsfolk.

Ejerkredsen i Ribe Jernindustri består i dag bl.a. af Bjarke Holst Sørensen, Vagn Holst Sørensen og Else Holst Weldingh, som ejer lidt over 40 pct. af aktierne. Resten er fordelt mellem en håndfuld øvrige medejere.

De seneste to regnskabsår har Ribe Jernindustri haft et samlet underskud på 23 mio. kr.

Læs også
Top job