Erhverv

Istanbul åbner ny gigantlufthavn

Et af præsident Recep Tayyip Erdogans prestigeprojekter begynder at nærme sig åbningsdatoen. Arbejdere har rapporteret om »fængselslignende forhold«.

Med en kapacitet på op mod 200 mio. rejsende, kan lufthavnen blive en af verdens travleste. Foto: IGA

Den bliver omtalt som verdens største lufthavn, og forberedelserne til den store åbning om knap en måned nærmer sig en afslutning.

Det oplyser Istanbul Grand Airport (IGA), som er selskabet bag det nye, gigantiske lufthavnsprojekt uden for Tyrkiets største by, i en pressemeddelelse.

Lufthavnen, der endnu ikke har fået sit officielle navn, vil i færdig tilstand komme til at strække sig over 76,5 mio. kvadratmeter, omfatte seks landingsbaner og have en passagerkapacitet på 150 mio. passagerer. I første omgang. Lufthavnen kan nemlig udvides til en kapacitet på 200 mio. passagerer, lyder det.

Tidligere har man omtalt det kinesiske lufthavnsprojekt Beijing New Airport, der efter planen skal åbne til næste år, som verdens største. Lufthavnen får en kapacitet på omkring 100 mio. passagerer.

Til sammenligning har Københavns Lufthavn lanceret en vækstplan, der skal sikre lufthavnen en passagerkapacitet på 40 mio. passagerer.

Den samlede pris for det tyrkiske projekt løber ifølge The Independent op i over 30 mia. dollars - svarende til 190 mia. kr.

Lufthavnen er placeret 35 km nord for Istanbuls centrum og kommer bl.a. til at omfatte 228 deske med paskontrol, 200.000 siddepladser, 40.000 parkeringspladser, et fitnesscenter, shoppemuligheder, restauranter samt et hotel med 451 værelser.

Byggeprojektet har dog ikke forløbet lutter fredeligt. Læs mere efter billederne.

Byggeprojektet blev skudt i gang for to år siden og har ifølge The Independent ført oprør, anholdelser og dødsfald med sig blandt de 36.000 arbejdere, der har været involveret i opbygningen.

Mindst 38 arbejdere har ifølge avisen mistet livet på byggepladsen. Tyrkiske myndigheder har dog pointeret, at dødstallet inkluderer folk, der er døde af hjerteanfald eller af andre årsager, der ikke relaterer sig til arbejdet med lufthavnen.

Flere af arbejderne på byggepladsen har klaget over dårlige arbejdsforhold og dårlig løn. Utilfredsheden har ført til strejker og mindst 400 tilbageholdelser, og nu er byggepladsen udstyret med et massivt opbud af betjente, der skal sikre den videre arbejdsproces, skriver avisen.

»Byggepladsen er ligesom et fængsel nu,« har Ozgur Karabulut, som er formand for den tyrkiske forening Progressive Union of Construction Workers, udtalt til The Independent.

Helt præcist skal åbningen finde sted på Tyrkiets nationaldag den 29. oktober, hvor tre landingsbaner og en terminal med kapacitet til 90 mio. rejsende efter planen vil blive åbnet.

BRANCHENYT
Læs også