0

Storinvestor køber op i Starbucks: Nu skal kineserne drikke kaffe

Hedgefond-milliardæren Bill Ackman satser på, at Kinas kaffedrikkere kan booste Starbucks' indtjening

Hedgefond-milliardær Bill Ackman satser nu på, at kineserne vil udskifte teen med kaffe. Foto: Pawel Dwulit

Nu skal kineserne til at drikke kaffe - både på farten og derhjemme, og det kan give millioner i ny omsætning for kaffekæden Starbucks. Det er i hvert fald kaffekædens nye storinvestors plan.

Bill Ackmann, der ejer hedgefonden Pershing Square og er kendt for at lave aktivistiske opkøb i amerikanske virksomheder, købte tirsdag en stor aktieandel i den Seattle-baseret kaffekæde Starbuks for 900 mio. dollars - svarende til 1,1 pct. af aktiekapitalen. Og planen med opkøbet er at få sat skub i Starbucks´ ekspansionsplaner i Kina.

»Vi forventer, at det kinesiske marked vil vokse dobbelt så hurtigt som Starbucks´generelle indtjening og komme til at fylde en langt større procentdel af selskabets indtjening,« sagde Bill Ackman på en konference i New York ifølge Bloomberg.

Starbucks har haft det svært med omsætningen på hjemmemarkedet den seneste tid og har derfor iværksat en ekspansionsstrategi i Kina. Selskabet forventer, at når først kineserne får smag for kaffe, så kan det kinesiske marked overhale det amerikanske. Målet er, at Starbucks vil tredoble sin omsætning i Kina i løbet af fem år og fordoble antallet af butikker til 6.000 inden 2022.

For at nå målet vil kaffekæden indgå samarbejde med Alibabas leveringsservice Ele.me, der skal bringe kaffe og kage ud til kunderne. Kæden har allerede startet et pilotprojekt op i Beijing og Shanghai.

Bill Ackman har også investeret i andre fast-food-kæder såsom Restaurants Brands International, der ejer Burger King, Tim Hortons og Popeyes Louisiana Kitchen, der er steget med 70 pct. siden 2014. Han har også en stor investering i Chipotle Mexican Grill, som i lang tid led under en række problemer, men som er kommet igen i år med en stigning på 55 pct. ifølge Bloomberg.

Investeringen i Starbucks er en af Ackmans største på det seneste. Hedgefonden har i år ”sparet op” til en ny stor investering, har Ackman tidligere sagt, og nu er sløret altså løftet for det nye væddemål.

Starbucks-aktien steg 5,6 pct. på nyheden om Ackmans investering.

Ackman har også brug for en succes. Efter et par fejlslagne investeringer - blandt andet en stor short-position i Herbalife - er kapitalen i hans hedgefond skrumpet ind. Men hvis kineserne kaster sig over kaffen, kan heldet givetvis vende for milliardæren.

BRANCHENYT
Læs også