Erhverv

Mange danskere vil ikke anbefale deres arbejdsplads til andre

Kun omkring halvdelen af danskerne er stolte af deres arbejdsplads, viser en ny undersøgelse.

Danskerne bruger  i gennemsnit omkring 37 timer om ugen på arbejdet. Alligevel vil kun hver tredje af os anbefale vores arbejdsplads til andre. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Danmark som verdens lykkeligste land er fortid, og det smitter også af på danskernes arbejdsglæde.

Det viser en ny undersøgelse, som Cornerstone OnDemand og selskabet International Data Corporation har foretaget gennem en rundspørge blandt 1.900 HR-, it- og brancheledere i Europa.

Ifølge undersøgelsen er omkring halvdelen af danskerne stolte af deres arbejdsplads, mens kun omkring hver tredje dansker vil anbefale sin arbejdsplads til andre.

Og netop danskernes lyst til at anbefale bekendte et job på samme arbejdsplads er blandt de laveste i hele Europa.

»Hvis man ikke trives på sin arbejdsplads og ikke er grundlæggende tilfreds med at gå på arbejde, er sandsynligheden for, at en medarbejder anbefaler sin arbejdsplads til andre, naturligvis heller ikke særlig høj,« siger Mille Mortensen, der er psykolog og arbejdsmiljøforsker ved Københavns Universitet.

Hun har forsket i psykisk arbejdsmiljø og understreger, at hun ikke har forskning, der belyser problematikkerne på de øvrige europæiske arbejdsmarkeder. Men alligevel vurderer hun, at danskernes lave placering kan skyldes, at flere danskerne oplever et øget pres på deres arbejdsplads.

»Det er svært at sige, hvorfor vi ligger nederst. Men generelt har danskerne rigtig travlt både på og udenfor arbejdet. Flere arbejdspladser har ikke den samme tid og de samme ressourcer som tidligere, og det belaster også på arbejdsmarkedet, fordi danskerne ikke føler, at de kan leve op til deres faglige stolthed,« siger Mille Mortensen.

Hun tilføjer, at der kan være kulturelle forskelle i landene, som spiller ind på resultaterne.

»Muligvis kan det hænge sammen med, at vi er mere ærlige i Danmark - end i de øvrige lande. Måske er de mere høflige og vil ikke tale dårligt om deres arbejdsplads,« siger hun.

Selvom danskerne synker til bunds i undersøgelsen, er tendensen til at anbefale sin arbejdsplads generelt faldende i hele Norden.

I 2016 var det nordiske gennemsnit på 58 pct. I år er det faldet til 46 pct. Det er især Danmark og vores svenske naboer, som trækker tallene om stolthed og anbefalinger ned.

I undersøgelsen svarer 52 pct. af danskerne, at de er stolte af deres arbejdsplads.

Ifølge Mille Mortensen slås mange danske arbejdspladser med samarbejde mellem kollegaer og ledere, og det kan påvirke den faglige stolthed hos den enkelte medarbejder.

»I Danmark er vi ofte uenige om, hvordan og hvornår vi skal gøre tingene. Vi knokler derud af, og med færre ressourcer til at klare de samme opgaver kan man ofte føle, at man ikke kan leve op til sin faglige stolthed, fordi der ikke er den samme tid længere,« siger hun.

46 pct. af svenskerne svarer i undersøgelsen, at de er helt enige i, at de er stolte af deres arbejdsplads.

Til sammenligning svarer 66 pct. af nordmændende det samme. I Finland er det 64 pct.

BRANCHENYT
Læs også