Erhverv
BREAKING
0

Nu kan robotter lave din pizza - endda ud fra mere end fem millioner opskrifter

I samarbejde med et fransk start-up har det danske selskab Universal Robots kodet to robotter til at lave pizzaer.

Pizza-robotten skal bruges til at lette fødevareindustriens tunge og ensformige arbejde. Foto: Universal Robots (PR)

To robotter fra det danske selskab Universal Robots har lært at slynge en pizzadej og fremstille pizzaer helt uden hjælp fra mennesker.

Sammen med det franske start-up Ekim, som beskæftiger sig med robotudvikling til fødevaresektoren, har selskabet været med i et projekt, hvor to robotter er blevet kodet til at lave op til 10 automatiserede pizzaer på samme tid. Det skriver fagbladet Jern- og Maskinindustrien.

Kort om Universal Robots
  • Formelt stiftet i 2005 af Esben Østergaard, Kristian Kassow og Kasper Støy, med Syddansk Innovation som investor og med lokaler på Syddansk Universitet. Ideen til den særlige robot opstod i 2003 og tog form i 2004.
  • I 2008 investerede Vækstfonden 13 mio. kr., og Enrico Krog Iversen blev ansat som CEO.
  • I 2015 blev Universal Robots solgt til den amerikanske industrikoncern Teradyne for 2,3 mia. kr.
  • Alle dele til robotterne bliver produceret af andre, men samlet og testet af Universal Robots i Odense, og så solgt af et stort netværk af partnere. Denne ’timeglas’-model blev valgt fra begyndelsen for at kunne vokse hurtigt.
  • I dag bliver robotterne solgt i det meste af verden, via kontorer i 15 lande

Og ikke nok med det, så kan den nye pizza-robot lave de 10 pizzaer ud fra en pulje på fem mio. forskellige opskrifter.

Det danske selskab Universal Robots blev stiftet i Odense i 2005 og er siden vokset år efter år. Alene på et år er selskabets omsætning steget fra 662 mio. kr til 1,1 mia. kr. i 2017.

Ifølge Esben Østergaard, der er medstifter af robotvirksomheden, har idéen med selskabet hele tiden været at lette fødevareindustriens tunge og ensformige arbejdsgange.

»Vi prøvede dengang at placere pepperonistykker med en traditionel industrirobot, men vi fandt hurtigt ud af, at robotterne var store og klodsede til at imødekomme behovene fra fødevareproduktionen. Det var det, der fødte idéen med Universal Robots,« siger medstifter Esben Østergaard til fagbladet.

Men nu er det altså lykkedes at udvikle en robot, der kan producere den italienske specialitet 100 pct. automatiseret.

Robotten hedder Pazzi og ved hjælp af tre fangearme og nogle gribere kan den dele og flade dejen ud, placere ingredienserne og putte pizzaen i ovnen. Herefter leverer den naturligvis pizzaen udskåret og i æske til kunderne.

Med det nye samarbejde vil Universal Robots og Ekim udvikle en robot, der kan bruges i cateringbranchen.

Den skal efter planen kunne øge tempoet i lufthavne, på stationer og andre steder, hvor kunderne gerne vil have deres mad hurtigt og nemt.

Universal Robots sælger i dag sine mange robotter i det meste af verden.

BRANCHENYT
Læs også