Erhverv

Sag om savnet journalist maler saudisk aktiemarked blodrødt

Saudi-Arabiens aktiemarked er sendt sydover. Investorerne frygter, at journalistsag udvikler sig.

Der var mandag demonstrationer  foran det saudiske konsulat i Istanbul. Blandt deltagerne var nobelprisvinder Tawakkol Karman og den egyptiske oppositionspolitiker Ayman Nour. Foto: Oxan Kose/AFP

Sagen om journalisten Jamal Khashoggi, der er forsvundet efter at være gået ind på et saudiarabisk konsulat i Tyrkiet, kan nu mærkes på aktiemarkedet.

Søndag faldt det toneangivende aktieindeks i Saudi-Arabien med omkring syv procent efter et par timers handel.

Årsagen er ifølge analytikere frygt for, hvordan sagen om den savnede journalist vil påvirke Saudi-Arabiens forhold til omverdenen.

Jamal Khashoggi er saudiaraber og har skrevet kritisk om sit hjemlands styre. I begyndelsen af oktober gik han ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul for at få nogle dokumenter til sit forestående bryllup. Han er ikke set siden.

Tyrkiske embedsfolk påstår, at Khashoggi er blevet dræbt inde på konsulatet. Det afviser saudiaraberne.

Sagen er ved at blive efterforsket, men lørdag truede USA's præsident, Donald Trump, med en "alvorlig straf", hvis Saudi-Arabien skulle have slået journalisten ihjel.

Søndagens markante aktiefald er det største i Saudi-Arabien i årevis.

- Det skyldes det politiske miljø. Markedet reagerer negativt på Khashoggi-sagen og den politiske støj omkring den, vurderer Salah Shamma, der står i spidsen for investeringer i Mellemøsten hos investeringsfonden Franklin Templeton Emerging Markets Equity.

Læs også
Top job