Erhverv

12 hypede julegaver der hurtigt gik fra juletræ til glemslen

Kan du huske smørbakkeskjuleren og hjemmefadølsanlægget? Hvilke overhypede gaveidéer finder vej til dette års juletræer?

Hotdogmaskinen var et julehit i 2004. Det er den ikke længere.

Hver julaften ligger der produkter under dit juletræ, som også ligger under resten af kongerigets opstammede fyrretræer.

Produkter du ikke vidste eksisterede - og som du sagtens kunne leve uden - som via marketing og lemmingeffekt ender som årets julegaver men lynhurtigt finder deres plads i pulterkamre eller på Den Blå Avis’ hjemmeside.

Mens vi venter på, at årets ”geniale” gaveidé indfinder sig i toppen af salgslisterne, har vi samlet en liste over de produkter, som tidligere år er vandret fra juletræ til glemmebog.

1. Hotdogmaskinen

I 2004 blev hotdogmaskinen kåret som en af årets julegaver. Den modificerede brødrister, der på fire minutter kunne riste både pølser og brød, kunne også kåres som årtiets overflødige i-landsprodukt. Allerede i 2004 var det dog heller ikke alle, der kunne se det fornuftige i den anordning:

2. Hjemme-fadølsanlægget

I 2006 skulle ”alle” have en OBH Draugthmaster i julegave. Et fadølsanlæg til private. Tv-reklamer med Peter Frödin og Kirsten Lehfeldt fik overtalt mange danskere til at skrive monstrummet på ønskelisten.

Til et ølslubrende marked som det danske var idéen måske god, men maskinen viste sig svær at betjene, larmende og så stor en strømsluger, at man virkelig skulle have lyst til hjemmetappet øl. Produktet blev udfaset i 2015, så du skal lede på DBA.dk eller genbrugsstationen efter et eksemplar.

3. CD-løfteren

I CD’ens storhedstid blev der også opfundet et behov for en cd-løfter. Den lille sugekops eneste funktion var at løfte cd-skiven fra coveret til cd-afspilleren uden at sætte fedtfingre på den. Mange ville nok hævde, at man sagtens kunne undvære aggregatet og bare placere sine fingre på kanten af skiven - og det vil de nok have ret i.

4. Chokoladefondue

70’er-fænomenet fondue fik en revival i begyndelsen af 00’erne. Dog med chokolade i stedet for olie. Men eftersom chokoladefonduens eneste formål var at dyppe konfekt og jordbær i smeltet chokolade, blev det efterfølgende aldrig standardudstyr i køkkenet. Usolgte chokolade-smeltere dukkede snart herefter op som firmajulegaver, så mon ikke der blev solgt nogle billige lagerbeholdninger?

5. Oliesprayen

Der var også året, hvor oliesprayen blev introduceret som kokkens nye uundværlige ven. Et smart forsøg på at opfordre til at bruge mindre fedtstof, men ærlig talt: hvornår har du sidst brugt en?

6. Vinilteren

Der var også de år, hvor forskellige producenter fik Hr. og Fru. Danmark overbevist om, at selv den tarveligste frikadellevin mirakuløst kunne piftes op med en kombineret skænke-, ilte- og dekanterings-tud.

7. Brødmaskinen

Andre år var det tanken om at vågne op til duften af nybagt brød, der fik mange til at ønske sig en brødbager-maskine. Men hvis man tager et kig på DBA.dk i dag, kan man få den tanke, at det for mange blev ved tanken...

8. Rivsalt

Hvis du troede, at Læssø-salt eller salt fra Middelhavet var eksklusivt, så kom du på andre tanker, da rivsalt dukkede op i reklamerne. Salt i udformning af krystallignende sten, der - som navnet antyder - skal rives på et rivejern. De udtørrede klumper kan ifølge forhandlerne være millioner af år gamle og deres forskellige geografiske oprindelser udmønter sig i forskellige smagsnuancer. Lækkert. Men hvornår har du sidst skrevet rivsalt på din indkøbsseddel?

9. Madpincetten

Madpincetten var en af de opreklamerede julegaveidéer, som efterfølgende rent faktisk har fået en plads i mange køkkenskuffer i danske hjem. Undtagelsen der bekræfter reglen.


10. Hjernevrider i træ

En anden årrække fik professorterningen selskab af nogle træbaserede artsfæller. Pyramiderne eller klodserne, der skulle samles med behændighed, var den perfekte gave til den slægtning, som du ikke rigtig vidste, hvad ønskede sig. Men modsat Rubiks-terningen havde de fleste mistet interessen for deres nye hjernevrider i træ, inden nytårsraketterne begyndte at blive tændt.

11. Smørbakkeskjuleren

Der var også året, hvor den famøse smørbakkeskjuler var på alles læber og ønskesedler. Designet af melodi grand prix-værten Anders Frandsen. Produktet eksisterer stadig i mange afskygninger (Anders Frandsen kæmpede af samme årsag en - forgæves - kamp mod kopister), men interessen kan ikke måle sig med de første år, hvor vi første gang fik muligheden for at give vores smørbare mejeriprodukter en pæn indpakning i køleskabet.

12. Pejsevideoer

I vhs- og dvd-æraernes storhedstid blev der også langet en del pejsevideoer over disken i december.

Med et tryk på ”play” fik man en miljøvenlig - og lidt klinisk - udgave af de slikkende flammer og knitrende gnister op på skærmen. Den slags ligger iøvrigt på Youtube nu:

Læs også
Top job