Erhverv

Her er kommunerne med fuld beskæftigelse

Finans Fakta: Ledigheden er nu så lav, at mere end hver tredje kommune reelt set ikke har flere ledige tilbage i en række faggrupper.

Det bliver sværere for flere og flere kommuners virksomheder at finde arbejdskraft. Over en tredjedel af danske kommuner er tilsyneladende mættet.

I dag er der i alt 34 kommuner, hvor ledigheden er under 2 pct. i mindst otte A-kasser. Det er mere end en fordobling fra året før, hvor antallet af kommuner med en så lav ledighed var på 16.

Det viser en ny analyse fra arbejdsgivernes interesseorganisation DA.

Når ledigheden er under 2 pct. i en A-kasse, anser man det, som om man reelt set har fuld beskæftigelse.

Kommunerne med fuld beskæftigelse i mindst otte A-kasser er især placeret i Vestjylland og omkring de største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg. I yder- og landkommunerne er andelen af A-kasserne med fuld beskæftigelse 47,5 pct.

I de større byer er ledigheden højere. I by- og hovedstadskommunerne ligger andelen med mindst otte A-kasser med fuld beskæftigelse på 31 pct.

»Udviklingen demonstrerer meget tydeligt, at mangel på arbejdskraft ikke bare er en påstand og noget, der kun eksisterer i et regneark. Det er en reel problemstilling mange steder og ikke mindst i mange af de kommuner, som vi i andre sammenhænge taler om som Udkantsdanmark,« siger adm. direktør i DA, Jacob Holbraad.

»Når ledigheden er under to pct., er der reelt tale om mangel på arbejdskraft,« fortsætter Jacob Holbraad.

Ledigheden er i de seneste fire år faldet i næsten alle A-kasser. De største fald ser man i byggefagenes-, el-fagets- og metalarbejdernes A-kasse.

Der er også få A-kasser, som har oplevet en øget ledighed fra 2014 til 2018. Det er blandt andet i magistrenes A-kasse og Akademikernes A-kasse, hvor man har oplevet en mindre stigning.

Læs også
Top job