Erhverv

For første gang nogensinde: Danskerne runder 1.000 milliarder i skattebetalinger

For første gang nogensinde har danskerne i 2017 skullet betale 1 billion i skatter. Der er dog et men.

Foto: Philip Davali

2017 vil skrive sig ind i dansk skattehistorie. Sidste år rundede det beløb, som danskerne skulle betale i skat nemlig 1 billion. Helt præcist endte skatteindtægterne på 1.000.053.270.000, og det er første gang nogensinde, at skatteindtægterne har rundet grænsen på 1 billion. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

»I forhold til 2010 har stigningen været næsten 23 pct. Skatteindtægterne stammer fra forskellige kilder, men den største er indkomstskatter, som indbragte 442 mia. kr. i 2017. Momsen er med 208 mia. kr. den næststørste post. Fordelingen af indtægterne mellem de forskellige skatter har været relativt stabil i den viste periode,« skriver Danmarks Statistik.

Der er dog et men i fortællingen om skatteindtægterne. Tallet dækker nemlig over, hvad der skulle være indbetalt i skatter, men ikke hvad der rent faktisk er blevet indbetalt.

»Skatter regnes som en indtægt for det offentlige, men ikke alle skatterne ender med at blive indbetalt. De skatter, som aldrig bliver indbetalt, kaldes afskrevne skatter, og de indgår som en udgift i statistikken for de offentlige finanser,« skriver Danmarks Statistik.

I 2010 blev der afskrevet skatter for 3,6 mia. kr. Problemerne i det daværende Skat resulterede i, at tallet nåede helt op på 19,4 mia. kr. i 2015. Sidste år faldt tallet, så det endte på 8,9 mia. kr.

Danmarks Statistik oplyser, at man de afskrevne skatter i et enkelt år kan stamme fra tidligere år. Det gør det sværere at opgøre, hvor meget af den skat, der skulle betales i et enkelt år, som ikke endte i statskassen på pågældende år.

Læs også
Top job