Erhverv

Goldman Sachs er viklet ind i gigantisk svindelskandale

Det omfattende svindelnummer, der centrerede sig om den malaysiske investeringsfond 1MDB, havde mindst en bankmand fra Goldman Sachs med ombord.

Flere bankmænd fra Goldman Sachs ser ud til at være fedtet svindelskandalen om 1MDB. Her bærer malaysisk politi en computer ud af 1MDB efter en razzia i Kuala Lumpur. Foto: AP Photo/Joshua Paul Foto: Joshua Paul/AP

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ser ud til at have spillet en væsentlig rolle i en af verdens mere pikante og milliarddyre fupnumre.

En bankmand har erklæret sig skyldig i bestikkelse og hvidvask i forbindelse med efterforskningen af det svimlende store svindelnummer, hvor den statsejede malaysiske investeringsfond 1MDB angiveligt er blevet bedraget for milliarder af dollars, skriver New York Times.

De amerikanske justitsmyndigheder har udover at have fået en bankmand til at erkende sin skyld også tiltalt en anden for bestikkelse og hvidvask med 1MDB-svindlen. Også den malaysiske erhvervsmand Jho Low, der har spenderet millioner på gaver til kendisser som Leonardo DiCaprio, er tiltalt. Pengene er ifølge New York Times blandt andet blevet brugt på et Picasso-maleri, diamanthalskæder og til at betale for Hollywood-filmen »The Wolf of Wall Street«.

Ifølge anklageskriftet var Goldman Sachs instrumental i forbindelse med at rejse penge til 1MDB, og de anklagede bankmænd bestak angiveligt udenlandske ledere for at sikre tegningen af obligationer for 6 mia. dollars, der genererede 600 mio. dollars i gebyrer.

Også en af de øverste ledere af Goldman Sachs asiatiske investeringsbank har ifølge avisen kendt til plottet, men vedkommende er ikke blevet sigtet.

Læs også
Top job