Erhverv

Ny NKT-topchef: Lav vandstand i Rhinen og uheld bag nedjustering

Artiklens øverste billede
NKT er løbet ind i problemer med to højspændingsprojekter, forklarer finansdirektør Roland M. Andersen, der nu er konstitueret adm. direktør for NKT. Arkivfoto

NKT er løbet ind i problemer med to højspændingsprojekter, der i sig selv står bag omkring 20 mio. euro af den nedjustering, som kabelproducenten fredag har overbragt til sine aktionærer.

Udfordringerne skyldes i det ene tilfælde den ekstraordinært varme sommer, mens det andet projekt er ramt af sort uheld.

- Vi må desværre konstatere, at det ikke har regnet længe i Alperne. Det betyder, at vandstanden i Rhinen er faldet ret dramatisk, så udskibningen af et af vores større projekter i Køln til vores udskibningsstation i Rotterdam bliver forsinket. Samtidig er vi nødt til at etablere oplagringsplads i Køln, så vi ikke lukker produktionen på fabrikken, siger konstitueret adm. direktør og finansdirektør Roland M. Andersen til Ritzau Finans.

For nogle år tilbage oplevede NKT noget tilsvarende, men dengang steg vandstanden igen i løbet af nogle uger.

- Nu har det stået på siden midten af september, så nu har vi hensat et beløb til, at det her varer ved ind i mindst januar, siger Roland M. Andersen.

Viser det sig, at den prognose ikke holder stik, og at den lave vandstand trækker ud, vil NKT igen blive ramt på pengepungen.

- Så kan der være nogle andre muligheder, men det kommer også til at koste penge, siger Roland M. Andersen.

I et andet projekt er NKT ramt af, at en underleverandør er kommet til at beskadige kablet.

- Det skal de selvfølgelig betale for, men der bliver noget ventetid, og så bliver der nogle ændringer i projektet, som vi kommer til at reparere og færdiggøre installationen på en anden måde. I den forbindelse er der nogle følgeomkostninger, som vi står for, og som vi også har måttet hensætte til, siger Roland M. Andersen.

NKT nedjusterer forventningerne til indtjeningen for sine kabelaktiviteter i 2018, hvor selskabet nu venter et operationelt EBITDA på ca. 70 mio. euro.

Tidligere ventede selskabet et driftsoverskud i den lave ende af 90-110 mio. euro. NKT forventer fortsat, at omsætningen (std. metalpriser) lander i niveauet 1,0-1,1 mia. euro for helåret.

For Photonics ventes fortsat en omsætning på ca. 65-70 mio. euro og et EBITDA på ca. 10 mio. euro.

Af regnskabet fremgår det også, at engangsomkostningerne nu ventes at blive 27-28 mio. euro mod tidligere 20 mio. euro. Det skyldes omstruktureringer i organisationen, en tabt ankesag om en kartelbøde på 302 mio. euro og fratrædelsesomkostninger til Michael Hedegaard Lyng, der med øjeblikkelig virkning er stoppet som administrerende direktør hos NKT.

NKT venter desuden et indtjeningsdyk næste år, selv om selskabet regner med at kunne bogføre omkring en tredjedel af de 20 mio. euro på de to problemramte projekter som forsinket indtjening næste år.

Kabelproducenten forudser et operationelt EBITDA-overskud på 10-30 mio. euro, og den høje ende af det interval er altså mere end en halvering sammenlignet med forventningen til i år. Prognosen er eksklusive de forventede resultater i Photonics.

- Den gode nyhed er, at vi har fået fire relativt store ordrer siden sommerferien. Det, der ikke er så godt, er, at en stor del af det først skal produceres i 2020, siger siger Roland M. Andersen og uddyber:

- Det er ikke muligt at komme i gang før, fordi kabler skal typetestes og der skal laves nogle ting på designområdet, før det overhovedet er muligt at komme i gang. Det betyder, at særligt vores fabrik i Karlskrona kommer til at stå med relativt lav udnyttelsesgrad i de to til tre første kvartaler af næste år, siger Roland M. Andersen.

Herefter lysner det i 2020.

- Men kan næsten se på ordrebogen, at selv hvis vi ikke får flere ordrer, så bliver 2020 bedre end 2019. Så meget er der allerede på plads. Så 2019 forventer vi bliver lavpunktet, siger Roland M. Andersen.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.