Erhverv

Anklager vil sprænge strafferammen i stor svindelsag

16 mænd og tre selskaber er tiltalt i enorm sag om momssvindel. Der er svindlet for knap en halv milliard.

Foto: Philip Davali

Fire mænd har handlet så groft, at den almindelige strafferamme på otte års fængsel for grov momssvindel ifølge anklagemyndigheden ikke er nok.

Det fremgår af anklageskriftet i en stor sag om momssvindel, som under efterforskningen har været døbt "Operation Greed". Sagen drejer sig om svindel for op imod en halv milliard kroner.

16 personer og tre selskaber er tiltalt i sagen, der efter planen bliver indledt ved Københavns Byret den 19. december.

Alle tiltalte har udenlandsk baggrund, men kun fem af dem er ikke danske statsborgere. De fem forlanger anklagemyndigheden til gengæld bliver udvist.

Anklagemyndigheden mener, at de tiltalte er del af et kriminelt netværk, som har orkestreret såkaldt kædesvig.

Det er foregået ved, at der gennem en kæde af selskaber er foregået en fiktiv fakturering, som har flyttet penge rundt fra virksomhed til virksomhed. Og på den måde skulle statskassen være blevet snydt for blandt andet moms.

Straffeloven indeholder en bestemmelse, som under "særdeles skærpende omstændigheder" sætter barren op for den højest mulige straf.

Paragraffen forhøjer strafferammen, hvis retten altså vælger at tage den i brug. Dermed bliver strafferammen 12 års fængsel frem for 8 års fængsel, som ellers er maksimum i sager om grov momssvindel.

BRANCHENYT
Læs også